Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A munkához jutást is segítheti az önkéntes munkaprogram, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma terjesztett elő. A Nemzeti Önkéntes Stratégia program szerint 2020-ig a lakosság harmadának kellene állandó önkéntes munkát végeznie. Az önkéntesség haszna a nevelésben már köztudottan jó hatású.

Ma a magyarok mintegy tíz százaléka végez önkéntes munkát, ez azonban többnyire alkalomszerű, és a rendszeresen ingyen dolgozók száma évek óta nem nő – állapította meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kutatása, amely konkrét célokat is megfogalmazott. Például azt, hogy a kétszáz legnagyobb hazai vállalat legalább fele vegyen részt az önkéntes programokban, és az ilyen munka révén legalább 20 százalékkal többen találjanak újra állást.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Krónikában elmondta, az önkéntes munka az egyén számára is hasznos, mert közben ő is alakul, változik. „Aktiválni lehetne, cselekvésre bíztatni az embereket. Még akkor is, hogy ha megélhetésük jelenleg nem munkából származó jövedelem, segélyeket kapnak – ne tétlenül teljen el az idejük. Olyan körülmények közé kerülhet, olyan ismeretségre tehet szert, kiderülhet róla, hogy ő egy nagyon jó munkavégző, egy olyan valaki, akivel lehet számolni, aki lelkiismeretesen végzi az önkéntes munkáját, ez segíthet az egyénnek visszakerülni a munkaerőpiacra” – mondta a tárcavezető a Kossuth Rádióban.

Az Nemzeti Önkéntes Stratégiában szerepel az is, hogy az érettségi feltétele legyen a legalább ötvenórás önkéntes munka. Réthelyi Miklós szerint a módszer nem új, az egyházak már régóta alkalmazzák a nevelésben, bizonyított ugyanis, hogy a fiatalokra jó hatással van mások segítése.

forrás: hirado.hu