Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A sok-sok tucat országos, fővárosi és vidéki alapítványt és egyesületet tömörítő szervezet, amely tagja az Európai Szegénységellenes Hálózatnak, hosszan sorolja, mi minden – pl. hátrányos adóváltozások, segélyek csökkentése, közmunka kiút nélkül – sújtotta az elmúlt években az ország szegényeit.

Az MSZH szerint több most felmerült ötlet is elsősorban a szegényeket nyomorítja meg: a családi pótlék munkához kötése, élelmiszer-dráguláshoz vezető újabb adók, az egészségügyi ellátás szűrővizsgálathoz kötése, a szociális kiadások további csökkentése.

A kiáltvány végül három pontban foglalja össze, mit várna az MSZH egy számára elfogadható büdzsétől.

  1. megfelelő források biztosítása a szociális, az oktatási, az egészségügyi és a kulturális területekre!
  2. a szociális célú források elosztásába vonják be az érintetteket, szegénységben élőket, dolgozó szegényeket, civil szervezeteket, szociálpolitikai szakértőket, az érdekérvényesítés szerveit, a társadalom szereplőit. KIZÁRÓLAG A VELÜK VALÓ KONSZENZUS alapján döntsenek a közös pénzek felhasználásáról!
  3. alakítsanak ki garanciákat arra nézve, hogy a forrásokat kizárólag azokra a célokra költik, amelyekre a konszenzuális döntés felhatalmazza őket!

forrás: vs.hu