Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Viktor Pincsuk csatlakozik Bill Gates és Warren Buffett amerikai filantróp milliárdosok kezdeményezéséhez, jelentette több ukrán napilap is. Forbes és Gates 2010-ben indította el kezdeményezését, amelyben a szupergazdagok vagyonuk felét jótékony célra ajánlják fel.

Pincsuk most azért ajánlotta fel a vagyonát, mert "a posztszovjet időszakban lezajlott átalakulási folyamatokat igen fájdalmasan élte meg Ukrajna és a térség többi országa". Az ukrán oligarcha, akinek a vagyonát a Forbes magazin 3,74 milliárd dollárra becsüli, amúgy pont ebben az időszakban, Leonyid Kucsma 1994-2005 közötti, botrányokkal teli elnöksége idején szerezte vagyonát. Pincsuk amúgy Kucsma elnök veje voltbotrányos elnöksége idején, az államfő vejeként szerezte vagyonát.

Kucsma elnökésge alatt felpörgött a korrupció, az ország keleti, oroszok lakta területein pedig több nagy oligarchacsalád szerezte meg a hatalmat. "Néhányan éltünk a kínálkozó lehetőségekkel" - beszélt erről az időszakról Pincsuk, aki szerint most "eljött az idő, hogy jótékony célokra is fordítsunk vagyonunkból" - nyilatkozta a Zerkalo Nyegyeli ukrán hetilapnak.

Viktor Pincsuk a The Giving Pledge nevű kezdeményezéshez csatlakozva arra tett ígéretet, hogy vagyona legalább felét még életében, illetve halála után végrendeletében jótékony célokra fordítja. Az ukrán üzletember egyébként híres filantróp, alapítványán keresztül egyebek között kórházakat, köztük HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ápoló egészségügyi intézményeket támogat, ösztöndíjakkal segíti tehetséges gyermekek továbbtanulását, és támogatja a modern művészetet. A Kommerszant-Ukrajina című lap szerint 2011-ben alapítványa különböző projektekre 14,46 millió dollárt költött.

forrás: index.hu