Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

2011. január 11., kedd 17:44

A Millenárison előadásokkal, koncertekkel próbálják népszerűsíteni az önkénteskedést. Hogy ez idehaza miért nehéz, azt a rendezvény látogatói részben a szocialista rendszer kötelező társadalmi munkájának emlékével magyarázták. Az egyenruhás, piros nyakkendős, ”rajta hát, előre pajtás”-t éneklő úttörők ugyanis – miként az egyik látogató viccelődött – már nem számítanak vagánynak.

Az önkéntesség népszerűsítése mindenképpen ránk fér: a magyarországi civil önkéntesség mértékét a nyugati országokéval összevetve nem túl rózsás a helyzet. Ezt mutatja az is, hogy míg például az angolszász országokban, ha nem is elvárás, de mindenképpen előnyt jelent a munkavállalásnál az önkéntes munka, itthon inkább ciki ilyesmit beleírni az önéletrajzba – állítja egy a turnéra kilátogató érdeklődő.

A turnén képviseltette magát többek között a Coca-Cola, az Eon és a Microsoft is. A cégek helyszíni képviselői is elismerték, hogy Magyarországon még nincs hagyománya a munkakeresésnél a civil tevékenység feltüntetésének, ugyanakkor szerintük épp változóban van a helyzet. A Budapest Bank képviselője például azt mondta, hogy ők előnynek tekintik a jelentkezők önkéntes aktivizmusát, hiszen ez az amerikai anyacégnél is fontos része a hr-politikának.
hirdetés

A dolgozók önkéntes tevékenységét a munkaadók azért tartják fontosnak, mert sok, az adott ember kvalitásaira – munkabírására, érdekérvényesítésére, kitartására, szociális érzékére, értékrendjére – vonatkozó következtetés leszűrhető belőle, ami hasznos információt jelent a munkáltatónak.

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat képviselője elmondta, hogy ők bizonyítványt is kiállítanak önkénteseiknek, hogy az elvégzett munka milyen készségeket fejlesztett.

Világszerte bevált, és most itthon is terjed az a trend, hogy a cégek önkéntes programokkal is ösztönzik dolgozóikat a karitatív munkára, karitatív projektek szervezésére. Ilyenkor a szükséges erőforrásokat a cég biztosítja – mondta a Coca-Cola képviselője.

A legnépszerűbb elfoglaltság a kerítésfestés, ami valamiért mindegyik cég profiljában megtalálható, de volt példa elsüllyedt hajóroncs felderítését informatikai eszközökkel támogató felajánlásra, iskolafelújításra, szemétszedésre, oktatásra, sőt, ingyenes pornószűrő szoftver telepítésére is.

A rendezvényen beszédet mondó Schmitt Pál köztársasági elnök megemlítette, hogy az önkéntesség jelentősége az új közoktatási törvénytervezetben is visszaköszön. Az új jogszabály 60 óra közösségi szolgálatot írna elő a diákoknak az érettségi előfeltételeként. Az önkéntes társadalmi tevékenység részleteit – tanáraik segítségével – a diákok maguk találhatnák ki és szervezhetnék meg.

Azt nem tudni, hogy a kormány is a vagányság szellemében alkotta-e meg új közoktatási törvény koncepcióját, az viszont biztos, hogy többen – köztük az ötlet gazdája, Pokorni Zoltán is – kritizálják a törvény azon passzusát, amely az érettségi kötelező feltételévé tenné a 60 órányi önkéntességet.

Pokorni, az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a pozitív ösztönzést támogatja, hiszen "azzal, hogy a karitatív munkát, a másokért végzett felelősségteljes tevékenységet az érettségi előfeltételévé teszik, éppen az önkéntesség elve vész el" – nyilatkozta decemberben az Indexnek.

Mivel a jelek szerint a kormány, a civil szféra és a munkáltatói oldal is egyértelmű lépésekkel támogatja az önkéntességet, már csak önkéntesekre lenne szükség. A turnén végzett gyors közvélemény-kutatás eredménye pedig csak alátámasztani tudja: önkéntesnek lenni vagány.
 

forrás: Index