CivilTech
Hírek
Hír
Leszerepeltünk a civil szférát mérő amerikai felmérésben
2014. október 13.


1769


Az Amerikai Nagykövetség és az Ökotárs Alapítványt vezető Móra Veronika bemutatta a civil szervezetek fenntarthatósági mutatójáról készült 2013-as jelentést, amelynek Magyarországról készült részét az Ökotárs közreműködésével készítette el egy amerikai kormányzati ügynökség. Magyarország a legrosszabbak között van a régióban.

André Goodfriend, a nagykövetség ideiglenes ügyvivője elmondta, hogy ezt a jelentést a USAID nevű amerikai kormányzati ügynökség készíti és arra szolgál, hogy a civil társadalomban megfigyelhető trendeket vizsgálja a jogi és pénzügyi környezet, a szervezet, az infrastruktúra, az érdekképviselet, a szolgáltatásnyújtás, és a közvélemény általi megítélés tekintetében. Ezek adják ki összességében a civil társadalom fenntarthatósági mutatóját.
 
A jelentés egyébként szerinte az amerikai kormány hosszú ideje tartó elkötelezettségét mutatja a civil társadalom iránt. Azért készítik el évről évre ezeket a jelentéseket, mert szerintük a civil társadalom kulcsfontosságú szerepet játszik a demokráciákban és az állampolgároknak és a kormányoknak egyaránt fontos párbeszédet segíti – mondta Goodfriend.
 
Móra Veronika, az Ökotárs vezetője ismertette részletesen, hogy mi alapján készítették el a jelentést. Hangsúlyozta, hogy a 2013-as naptári évről szól a jelentés, amelyet Európa és Ázsia volt szocialista országaiban készítenek el. A jelentést az Ökotárs által felkért, de az amerikaiak által megbízott szakértői csoport pontozza hét szempont alapján: a rendszerben a több pont rosszabb, a kevesebb pont jobb osztályozást jelent – tette hozzá. Magyarországon többek között a Nyílt Társadalom Intézet, a Magyar Szegénységellenes Hálózat és az Autonómia Alapítvány működött közre a jelentés elkészítésében. Emellett a Nemzetközi Nonprofit Jogi Központ vezetői véleményezik a részjelentést.
 
A hétből 3,2 pontot szerzett Magyarországnál csak Szlovénia nyújtott rosszabb teljesítményt a civil szektor fenntarthatósága terén a kelet-közép-európai régióban. 2010-ig nagyjából stabil, állandó pontszámokat ért el Magyarország, bár Móra szerint kicsit felül is volt értékelve hazánk ezekben az években – azért, mert úgy tűnt, mintha minden rendben lenne.
 
Az Ökotárs 2011-ben vette át a szerkesztést, azóta pedig egy lefelé mutató tendencia érzékelhető. A leggyengébb a 2013-as jelentésben a korábbiakhoz hasonlóan a pénzügyi életképesség, de az érdekképviselet és a közvélemény megítélése is rossz pontszámokat kapott. Összességében a civil társadalom fenntarthatósága tekintetében 3,2 pontra értékelték a 7 fokú skálán Magyarországot.
 
Móra kiemelte, hogy az új Ptk. hatályba lépése és a civil törvény egyaránt pozitív és negatív változásokat is hozott. Móra szerint egyébként összességében egész jó a civil szervezetekre vonatkozó jogi környezet. A szervezeteknek viszont elég kicsi a társadalmi bázisa, amit szintén problémaként értékelt. Új jelenség, hogy nehéz a tapasztalt munkaerő megtartása a szektorban – mutatott rá.
 
A civil szervezetek pénzügyi helyzete romlik: tartalékaikat élik fel és most szembesülnek vele, hogy a támogatói bázis kiépítésének elmulasztása miatt nehéz helyzetbe kerültek. A Nemzeti Civil Alap költségvetése is lecsökkent és EU-s pályázati kiírásokat is felfüggesztettek – tette hozzá Móra Veronika.
 
A médiavisszhanggal kapcsolatban ironikusan megjegyezte, hogy 2013-ban még gyenge volt, akkor is inkább csak botrányok mentén vagy a helyi médiában jelentek meg a civil szervezetek – azóta ebben elég jelentős változás történt, tette hozzá. A civil szervezeteknek a vélt vagy valós politikai oldalak mentén való besorolása és megosztása is a megítélés romlásához vezetett – mondta Móra Veronika. A vállalati szektor szerinte egyébként partnernek tekinti a civileket, de a civileknek is profibbá kellene ehhez válniuk.
 

Vagyis nem csak a külső körülmények rosszak, de maga a civil szektor sem tudott alkalmazkodni az új helyzethez, ami viszont már lassan három éve tart. Le kellett esnie a húszfilléresnek, hogy új a környezet, és valahogy alkalmazkodniuk kellene a civil szervezeteknek is a korábban tíz évig állandó pénzügyi és jogi környezet változásához – összegezte Móra Veronika. Mit mondta, 2014-ről is készülni fog jelentés, de nem tudja megjósolni, hogy milyen pontokat adnak majd a szakértők. 

A Kehi-jelentéssel kapcsolatos kérdésre André Goodfriend felidézte, hogy az ombudsman is bírálta a Kehi-vizsgálatot. Ráadásul a kormány akként minősíti a civil szervezeteket, mint akik külföldi érdekeket szolgálnak, a megfélemlítő politika miatt pedig az emberek is kevésbé támogatják a civil szervezeteket. A Kehi-vizsgálat kapcsán hangsúlyozta, hogy összességében a kormányzati lépések sorozata vezetett a lehetőségek beszűküléséhez.

Móra Veronika rámutatott, hogy a magyar civil társadalom nem csak a Norvég Alapról és az Ökotársról szól, illetve nem abból áll. Ezért is fontos szerinte, hogy ezt a jelentést eltávolítsák ettől az aktuális ügytől. Ismételten hangsúlyozta, hogy a Kehi nem jogosult az Ökotársnál vizsgálódni a norvég pénzek ügyében.
 

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány ténybeli alap nélkülinek nevezte Obama kritikáját, Goodfriend úgy válaszolt: „Ez nem egy igen-nem vita, de ezek akkor is tények. Bizonyos intézkedéseket megtett a kormány ezen néhány civil szervezet ellen. Egy szervezetnek a rendőrség kivonult az irodájába és idegen érdekeket szolgálónak bélyegzik őket, ezek tények” – fogalmazott Goodfriend. 

forrás: mandiner.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés” elnevezésű (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
The Netherlands Embassy in Budapest has opened two calls for applications. One call is for projects that are to be financed from our Human Rights Fund 2019, the other is for p ...
Pályázat
10 millió eurós támogatás Európa szerte, olyan civil szervezeteknek, akik online és offline is sokat tesznek a gyűlöletbeszéd, kirekesztés ellen és gyermekbiztonság ügyét is f ...
Címkék