Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.


A vörösiszap-katasztrófa áldozataihoz az adományok töredéke jutott el eddig. A kármentő alap tagjai nem nyilatkozhatnak az összeg felhasználásáról.

Csaknem 1,2 milliárd forint gyűlt össze eddig a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területek megsegítésére. A befolyt összeget a Magyar Kármentő Alap kezeli, azt azonban sűrű homály fedi, hogy a pénzt hogyan és milyen elv alapján osztották szét, írja a Blikk.

A lap szerint az elmúlt másfél hónapban mindössze 33,4 millió forintot osztottak szét. Devecser harmincmilliót, Kolontár négymilliót kapott, a fennmaradó több mint 1 milliárd 166 millió sorsa bizonytalan.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától a Belügyminisztériumhoz irányították a Blikk munkatársát, tájékoztatást ott sem kaptak. A Miniszterelnökség is csak annyit közölt, hogy a kormány állásfoglalása a Magyar Közlöny október 21-i számában megtalálható.

Ami világos, hogy a pénzt a katasztrófával érintett bajbajutottak lakhatására, az egészségkárosodások megelőzésére és az érintett, csaknem teljesen kihalt területek újraélesztésére lehet használni. A megmaradt, több mint egymilliárd forint felhasználásáról egyébként a kármentő alap tagjai döntenek, aminek hét tagja van.

Tőlük viszont szintén nem kaphattak választ, mert ők nem nyilatkozhattak az adományok ügyében.