Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Alexa Noémi, a szervezet igazgatója az ATV Start-ban azt mondta, a választási eljárási törvény az AB által kifogásolt jogszabályok megsemmisítésével is igen komoly korrupciós kockázatot rejt, ezért többek közt a kampányfinanszírozás szabályainak módosítására van szükség.

A bevételi és a kiadási oldal átláthatósága érdekében például a kampányban résztvevő valamennyi pártnak és civil szervezetnek egyértelműen le kell tudnia bontani, hogy honnan származnak a forrásai, és mire költi azokat. Bizonyos összegű adományok fölött például nyilvánosságra kell hozni az adományozó kilétét, a kiadási oldalon pedig az összes médiahirdetés tarifáját – magyarázta az igazgató, aki szerint ugyanis a jelenlegi rendszerben a kampányra költött összegek egy jelentős része illegális forrásból származik, így ezek a források valamilyen módon szivességre kötelezik a mindenkori kormányt a finanszírozók felé.

Alexa Noémi szerint egyébként a pártok mellett a civil szervezetek pénzügyeit is átláthatóvá kellene tenni, hiszen ezen szervezetek sok esetben ugyanúgy politikai kampánytevékenységet végeznek, és a hatalomért folytatott harcban vesznek részt.

forrás: atv.hu