A NIOK Alapítvány a hazai mobil- és távközlési szolgáltatókkal (Magyar Telekom Nyrt., Yettel Magyarország Zrt., Vodafone Magyarország Zrt.) partnerségben működteti az Adjukössze Vonal „13600” adománygyűjtő hívószámot, melyen keresztül közhasznú jogállással rendelkező szervezeteket támogathatnak az adományozók.

 A telefonos adománygyűjtés célja:

A 13600 – telefonos adománygyűjtő szolgáltatás azért jött létre, hogy az adománygyűjtő szervezeteknek egy gyors, biztonságos és átlátható adománygyűjtési lehetőséget biztosítson. Mivel a telefonos adománygyűjtés a Magyar Telekom vezetékes és mobil, a Vodafone vezetékes (UPC) és mobil hálózatából, valamint a Yettel sms hálózatából elérhető, kiemelkedő lehetőséget biztosít az adománygyűjtő szervezetek számára azzal, hogy rendkívül széles körből kaphatnak adományokat.

Kinek ajánljuk:

Elsősorban azon szervezeteknek érdemes pályázni, akik havi szinten meg tudnak szólítani 5-10.000 embert és abból 100-150 potenciális adományozót, vagy évente egy-két alkalommal tudnak aktívan kampányolni egy adott cél érdekében nagyon széles körben, ezzel éves szinten legalább 1000-1200 embert adományozásra késztetni. Tehát kifejezetten tapasztalt, nagy támogatói bázissal, vagy kiemelkedő kommunikációs lehetőségekkel bíró szervezetek pályázatait várjuk. 

Az adománygyűjtő szervezetek figyelmét szeretnénk felhívni, hogy az adományozás az adományozó részéről történik gyorsan, a szervezethez való megérkezéséhez minimum 3 hónapra van szükség, így fontos, hogy a jelentkező szervezet át tudja hidalni ezt az időszakot.

 

A telefonos adománygyűjtés működése:

A szolgáltatás részletes bemutatása és feltételei ebben a tájékoztatóban olvashatóak. 

Az Adjukössze Vonal, 13600 – telefonos adománygyűjtő szolgáltatáson keresztül maximálisan 99 szervezet támogatható az alábbi működési rendszer szerint: a 13600 telefonszám felhívása után az adományozók 01-99-ig számozott mellékek alapján azonosíthatják, hogy mely szervezetet kívánják a telefonhívás vagy SMS értékével (500 Ft) támogatni.

A szolgáltatók a NIOK Alapítvány felé számolnak el az adományokkal, majd a NIOK Alapítvány mint adománygyűjtést közvetítő szervezet a szolgáltatóktól kapott elszámolás alapján utalja tovább az adományokat a támogatott szervezet felé. A szolgáltatók a telefonhívások után hívásvégződtetési díjat számolnak fel, melynek mértéke szolgáltatónként változó, de maximum a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete által rögzített összeg, mely jelenleg 15 Ft + Áfa. A NIOK Alapítvány az elszámolt adományokból kezelési költséget nem von le, ugyanakkor a rendszer működtetésének érdekében a szervezetek havi adományközvetítői díjat fizetnek az előző havi hívások darabszáma alapján, melynek mértéke a mindenkori Adjukössze.hu ÁSZF-ben megtalálható (Telefonos szolgáltatás alatt).

A pályázás feltételei:

A 14/2020. (XII. 15.) NMHH rendelet alapján a fenti lehetőség igénybevételére közhasznú jogállással rendelkező szervezetek (alapítványok, egyesületek vagy nonprofit gazdasági társaságok) jogosultak. A 13600-as szám használatára az alábbi feltételek teljesülése esetén pályázhatnak:

 • a szervezet közhasznú jogállással rendelkezik,
 • a szervezet 2023-ban frissített, részletes adatlappal rendelkezik a NIOK Alapítvány által működtetett Adjukössze.hu adatbázisban (további részletek: https://adjukossze.hu/),
 • átláthatóság szempontjából is megfelelnek az előírásoknak (350/2011. Kormányrendelet, 2011. évi CLXXV Törvény)

Pályázati anyag:

 • Kitöltött Pályázati űrlap.
 • Űrlaphoz kötelezően feltöltendő a féléves kommunikációs terv

Kommunikációs terv:

 • Formai követelmények:
  • A terv legalább egy A4-es oldal hosszúságú legyen 
  • Készülhet a pályázó által választott, tetszőleges formátumban (szöveges dokumentum, táblázat, naptár, stb.)
 • Tartalmi követelmények:
  • Tartalmazzon konkrét (a pályázó által szabadon meghatározott) mérőszámokat 
  • Térjen ki a célcsoportokra, azok nagyságára, a kommunikációban használt csatornákra 
  • Térjen ki a telefonos adománygyűjtés, mint eszköz szerepére az éves kommunikációjában 
  • Mivel tapasztalt, nagy támogatói bázissal, vagy kiemelkedő kommunikációs lehetőségekkel bíró szervezeteknek érdemes pályázni, a kommunikációs terv tükrözze, hogy a szervezet valóban felkészült, és önmaga számára nyereségesen tudja működtetni és használni a telefonos adománygyűjtő eszközt.

A kommunikációs tervet a pályázati határidő lejártáig a tanacsado@niok.hu címre várjuk. Hiánypótlásra a határidő után nincs mód!

A pályázatnál előnyt élveznek azok a szervezetek, amelyek:

 • adománygyűjtési tapasztalatokkal és eredménnyel rendelkeznek
 • a lehető legszélesebb körben gyűjtenek adományokat;
 • részletes, reális és minél nagyobb területi lefedettségű kommunikációs tervvel, továbbá jelentősebb média- és közösségi kapcsolatokkal rendelkeznek;
 • tagjai az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (részletek: atlathatosag.eu);
 • az átláthatóságot, elszámoltathatóságot kiemelten kezelik és kezelték korábban is.

Határidő: 2023 május 17. 13:00 óra. Hiánypótlásra a határidő után nincs mód!

Figyelem! A fenti szempontoknak megfelelés nem jelent automatikus jogosultságot! A beérkezett pályázatokból a NIOK Alapítvány és a távközlési szolgáltatók által felkért testület választja ki azokat a szervezeteket, amelyek használhatják a 13600 hívószámot. Egy szervezet határozatlan időre nyeri el a mellék használatának jogát legkorábban 2023. július 01-től.

Amennyiben a szervezet számára a bíráló bizottság megítéli a vonal használatot, a nyertes  szervezetnek az értesítés kiküldésétől számítva 2 hónapon belül be kell küldenie kampányát az Adjukössze.hu felületen élesítésre. Amennyiben ez nem történik meg, elveszti jogosultságát a szám használatára.

A NIOK Alapítvány és a távközlési szolgáltatók által biztosított lehetőségek

A NIOK Alapítvány működteti az adjukossze.hu nevű weboldalt, ahol az adományozók tájékozódhatnak az Adjukössze Vonalon keresztül adományokat gyűjtő szervezetek adatairól és mellékszámáról. A szervezetek az oldalon rövid bemutatkozási lehetőséget kapnak.

A NIOK Alapítvány biztosítja az adjukossze.hu oldal mobiltelefonokra optimalizált verzióját is, megjeleníti a szervezetek mellékét a telefonszámmal együtt, valamint egyedi mellékszámmal ellátott logót bocsát a szervezet rendelkezésére.

A NIOK Alapítvány havi szinten összegyűjti és egyezteti az adományozási adatokat a távközlési szolgáltatókkal, elszámolásokat készít, lebonyolítja a pénzügyi adminisztrációt az összes szolgáltatóval és a partnerszervezetekkel, továbbutalja az adományok összegét, továbbá pályáztat, szerződik a szervezetekkel és folyamatosan kapcsolatban áll a felekkel. 

További információk:

E-mail: Sczígel Andrea, tanacsado@niok.hu