Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Élményterápia témakörben elsősorban azokat a programokat várják, amelyek a tartós kórházi kezelésen résztvevő gyerekeknek tudnak segítséget nyújtani. Itt leginkább a hangulat, és ezáltal a gyógyító folyamatokban való együttműködés javítása, az önbizalom erősítése lehet a terápia célja. Például bohócdoktorok segítségével vagy újszerű élményt nyújtó programok biztosításával. Ide tartoznak az ún. állat-asszisztált terápiák is, a kutyás vagy lovas programok. A fogyatékkal élők esetében az élményterápiák a fejlesztés újszerű módszerét nyújthatják.

Művészetterápia kategóriában bármely művészeti ággal lehet pályázni, amennyiben az alkalmazott módszerek és eszközök valóban terápiás hatással bírnak a betegek és fogyatékkal élők esetében: képzőművészet, fotózás, zene, dráma és táncfoglalkozások, meseterápia.

Az értékelésnél fontos szempont a pályázati célkitűzések realitása, az, hogy milyen hatás várható a beteg gyerekeknél, fiataloknál. Olyan programok esetében, ahol megszerezhető Magyarországon a terápiás szakképzettség (pl. lovasterapeuta, művészet- vagy zeneterapeuta) csak olyan programmal érdemes pályázni, ahol a megfelelő végzettségű szakemberek közreműködnek.

A tervezett programmal kapcsolatban felmerülő valamennyi költségre igényelhető támogatás: terapeuták bérköltsége, terápiás eszközök költségei, dologi költségek stb.

A pályázatról szeptember közepén születik döntés, a programokat 2015. október 1 – 2016. július 31. között lehet megvalósítani, amelyek évközi rendszeres terápiás foglalkozások vagy jövő évi nyári táborok lehetnek.

A pályázaton való részvételhez előzetes regisztráció szükséges (június 24-én éjfélig lehetséges), ezt követően lehet online benyújtani a pályázati anyagot június 30-án éjfélig. Csak olyan szervezet pályázhat, amely legalább két éve foglalkozik a pályázathoz hasonló terápiás programok megvalósításával.

A MOL Gyermekgyógyító Program immár 10 éve segíti a gyermekegészségügyben tevékenykedő szervezeteket, több mint 300 projektnek biztosított eddig támogatást.

Pályázati információk és online pályázatbenyújtás az alábbi linken:

www.ujeuropaalapitvany.hu