Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Európai Bizottság Európa a polgárokért programjának célja, hogy segítse a polgárokat az Unió történelmének, működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket.

Cél

  • Erősíteni az európai polgárság eszméjét, javítani a polgári és demokratikus részvétel feltételeit az Európai Unión belül.
  • Ösztönözni a demokratikus döntéshozatalban való részvételt Európai Uniós szinteken is.
  • Támogatni a konkrét részvételt az Európai Unió döntéshozatali folyamataiban.


Mit támogat?

  • A program a polgári részvételt erősítő tevékenységeket támogatja, különös tekintettel az európai uniós szakpolitikákra való reflektálást. Olyan kezdeményezések, melyek lehetőséget teremtenek    a kölcsönös megértésre, a kultúrák közötti tanulásra, a szolidaritás, a társadalmi szerepvállalás    és önkéntesség erősítésére uniós szinten.

 

  • A program három tevékenységre tagozódik;

Testvérvárosi találkozók – testvértelepülések polgárainak találkozóját támogatja a program. A polgárok mozgósítása helyi és uniós szinteken az európai uniós politikai intézkedések megvitatására ad lehetőséget, ezzel is elősegítve a polgári részvételt az európai uniós döntéshozatali folyamatokban. Lehetőséget kínál a társadalmi szerepvállalás erősítésére és az önkéntesség népszerűsítésére európai uniós szinten. Tudjon meg többet a testvérvárosi találkozókról a program ismertetőben. (hamarosan)

Városok hálózatai – azon településeknek és szervezeteknek nyújt támogatást melyek hosszú távú együttműködésben dolgoznak együtt egy közös témán, hálózatokat hozva létre, ezáltal is növelve az esélyét egy fenntartható együttműködésnek. Tudjon meg többet a tematikus hálózatokról a program ismertetőben. (hamarosan)

Civil társadalmi szervezetek által kezdeményezett projektek - azon projekteket támogatja a program, melyek során a polgárok olyan témákat dolgoznak fel, melyek közvetlen kapcsolódnak az európai uniós szakpolitikákhoz, lehetőséget teremtve ezáltal a közvetlen részvételre a döntéshozatali folyamatokban. A támogatott tevékenységek magukba foglalják: társadalmi szerepvállalás és szolidaritás előmozdítását, vélemények összegyűjtését, és az önkéntességet. Tudjon meg többet a civil társadalmi szervezetek által kezdeményezett projekteknek a program ismertetőben. (hamarosan)

forrás, bővebben: tpf.hu