Kiadványok
Kiadvány
Családi Videotréning - A családok segítésének egy új módszere


3359

Kiadó: Animula Kiadó
Szerző: Guy Shepers – Claudia König
Ár: 1100 Ft


A könyvet ajánljuk minden segítő szakembernek, aki felnőttekkel és gyerekekkel dolgozik és aki nyitott új módszerek megismerésére. A videotréning módszer olyan rövid, intenzív, terápia jellegű segítségnyújtási forma, mellyel világszerte nagyon hatékonyan tudnak segíteni kapcsolati és kommunikációs problémákkal küzdő szülőknek, pedagógusoknak, nevelőknek.
 
 
Érthető a megrökönyödés, ha valaki először hall arról, hogy családról készített videofelvételek alapján
segítünk a szülő-gyerek kapcsolat javításában. Önkéntelenül is sok kérdés merül fel a kívülállóban: Hogy engedi meg valaki, hogy családjáról videofelvételek készüljenek? Hisz mindenki a jobbik arcát mutatja a felvételeken! Mi akkor a realitása a felvételeknek? Nem valami videós hókusz-pókusz ez? Ki veszi ezt egyáltalán igénybe? És még bőven lehetne sorolni a kételkedő kérdéseket.
 
Ezzel szemben a videotréninget igénybevevő szülők szeretnek ezzel a módszerrel dolgozni, jól tudják hasznosítani a képi anyagot. A módszer segít abban, hogy a segítséget kérő szülők magabiztosabbnak érezzék magukat szülői szerepeikben, gyakrabban élvezzék a gyerekeikkel való kapcsolatot és jobban tudják gyerekeiket irányítani is. „A videós visszajelzésnél kombináljuk az érvelő és a vizuális gondolkodást. Egyaránt dolgozunk elvekkel és az észleléssel. Az üzenetet tehát több csatornán közvetítjük. A családi videotréning során a szó és a kép összekapcsolódik.” (idézet a könyvből)
 
De ahhoz, hogy mindez megvalósuljon messze nem elég egy videokamera. Kell hozzá egy segítő szakember, aki azonosulni tud a módszer értékeivel és alapelveivel és kell hozzá sok-sok gyakorlati tapasztalat és elméleti tudás. Guy Schepers és Claudia König könyve arra tesz kísérletet, hogy összefoglalja az eredményes  videotréneri tevékenységet megalapozó elméleti ismereteket. A videotréning egy gyakorlatközpontú módszer és nagyon sokszínű elméleti háttérre támaszkodik.
Ennek az eklektikus elméleti háttérnek az összefoglalását tartalmazza ez a könyv.
 
Videotréneri körökben már régóta vártuk egy ilyen összefoglaló elméleti munkának a megjelenését. A könyv azonban nagyon jól használható bárkinek, aki gyermekes családokkal, gyereknevelési nehézségeket megélő szülőkkel dolgozik és célja az, hogy a szülő és a gyerek ismét „egymásra találjanak”. Hogy az elbizonytalanodott  szülők újra biztonságos és szeretetteli légkört tudjanak biztosítani gyerekeik számára és hogy élvezetet találjanak a gyerekeikkel való kapcsolatban.
 
                                                                                                       Szilvási Léna
                                                                                          Magyar Videotréning Egyesület
                                                                                                szakmai vezető
 
Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évforduló ...
Címkék