Népi kollégiumok, egy nagyszabású pedagógiai kísérlet - séta

SZE
26

Esemény időpontja: 2020. szeptember 26.

Népi kollégiumok, egy nagyszabású pedagógiai kísérlet – városi séta a Közélet Iskolájával

Népi kollégiumok, egy nagyszabású pedagógiai kísérlet - séta
 
A séta során a 20. század legnagyobb magyar pedagógiai kísérletének, a népi kollégiumi mozgalomnak a helyszíneit járjuk be.
A népi kollégiumok úgy akarták segíteni a parasztfiatalok egyetemi éveit, hogy közben azokból ne tradicionális értelmiségiek, hanem egy új, a parasztsághoz és az alávetett rétegekhez hű elit legyen.
A séta során felelevenítjük, hogyan válhatott az 1939-ben 30 fővel megalakult parasztkollégiumból 1949-re egy 10.000 fős szervezet, és hogyan lavírozott a népi kollégiumi mozgalom több kevesebb-sikerrel a Horthy- és a Rákosi-rezsimben is.
 
Egyszerre lesz szó arról, hogy milyen érzés volt a népi kollégista fiataloknak díszparasztként megjárni a politikai elit luxusfogadásait, hogyan radikalizálódtak a kollégisták és milyen ellentmondások jöttek létre a demokratikus nevelési elveik és a mindennapi működés között.
A séta az Egyetem térről indul és a Múzeumkertben végzünk, ahol jó idő esetében rövid piknikkel egybekötött olvasókört tartunk a NÉKOSZ-ról fennmaradt izgalmas szövegekből.
A séta útvonala akadálymentes.
 
A sétát vezeti Nagy Kristóf szociológus-antropológus, a Közép-európai Egyetem doktori hallgatója és a Helyzet Műhely nevű társadalomkutató-csoport tagja. Érdeklődése középpontjában az áll, hogy milyen szerepet tölt be Kelet-Európában a kultúra az államban és az állam a kultúrában. Korábban a népi kollégiumokat is mintának tekintő Társadalomelméleti Kollégium tagja volt.
 
 
A sétán való részvétel ingyenes, de esetleges adományoddal a Közélet Iskolája munkáját támogatod.
 

 


Címkék
oktatás, kultúra, aktív polgárság