Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Adománygyűjtés Etikus Adománygyűjtő Szervezetek javára

A járvány az élet szinte minden területét érinti, a mostani időszakban különösen fontos az egészségügyben, szociális területeken illetve az oktatással foglalkozó szervezetek munkája.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének jelenleg 39 tagja van, akik az Etikai Kódexnek megfelelően kezelik a hozzájuk beérkező adományokat és tevékenységüket átláthatóan kommunikálják. A tagok „Etikus Adománygyűjtő Szervezet” logót használhatnak, mellyel erősíthetik meglévő és potenciális támogatóik bizalmát.

A tagszervezetek különböző területeken dolgoznak a járvány által okozott károk enyhítésén.

Az iskolák bezárása által okozott problémák kezelésében dolgozik a Skool, az Igazgyöngy Alapítvány, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Jézus Társasága Alapítvány. Az egészségügy frontvonalában tevékenykednek a Bethesda Kórház Alapítvány, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület és a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. A szociálisan hátrányos helyzetű csoportokat támogatják különböző segélyekkel a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, az SOS Gyermekfalvak, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány Autistic Art Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és az UNICEF Magyarország.

A járvány jogi, társadalmi, gazdasági következményeivel kapcsolatos munkát végez a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International, a Transparency International, a Habitat for Humanity és a Greenpeace. Az online térbe próbálja „átterelni” tevékenységét Bátor Tábor Alapítvány, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány és az Állatkerti Alapítvány. A NIOK Alapítvány és a Civil Iránytű Alapítvány a járványhoz kapcsolódóan egy-egy célzott közösségi adománygyűjtő felületet hoztak létre. A járvány ideje alatt az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek, így a Hangya közösség Alapítvány és a Vigyél Haza Alapítvány is folytatják tevékenységüket.

Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek járványidőszak alatti tevékenységienek bővebb ismertetése elérhetők a www.atlathatosag.eu/hu/hirek/koronavirus.html oldalon. A szervezetek köszönettel fogadnak minden adományt és kérik, hogy gondoljanak rájuk a közelgő SZJA 1%-os rendelkezések idején is.