Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Josep Borrell közleményében azt írta, Izrael az érintett szervezetek esetében nem támasztotta alá a terrorizmusra vonatkozó állításait olyan érvvel, amely indokolná a vonatkozó uniós politika felülvizsgálatát. Ha meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre e szervezeteknek a terrorizmussal való kapcsolatáról, akkor az EU ennek megfelelően jár majd el – közölte.

A főképviselő alapvető fontosságúnak nevezte annak biztosítását, hogy a terrorizmusellenes jogszabályok ne ássák alá a civil társadalmat és a civilszervezetek munkáját.

„A szabad és erős civil társadalom elengedhetetlen a demokratikus értékek előmozdításához és a kétállami (izraeli és palesztin) megoldáshoz” - fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU elkötelezetten támogatja a két állam létrejöttét támogató civil társadalmat, valamint az izraeliek és palesztinok közötti bizalomépítést.

Az EU támogatja továbbá az ENSZ azon felhívását, hogy Izrael tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely megakadályozná az érintett szervezeteket fontos emberi jogi, humanitárius és fejlesztési munkájuk folytatásában - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Csütörtök hajnalban izraeli katonák azután tartottak razziát, koboztak el iratokat és zárták be több palesztin jogvédő szervezetek irodáját Ciszjordániában, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter ratifikálta azt a 2021-es dokumentumot, amely terrorszervezetté nyilvánította az érintett szervezeteket. Az érintett palesztin szervezetek többsége arra vállalkozott, hogy dokumentálja, amikor Izrael vagy a palesztin aktivistákat rendszeresen őrizetbe vevő Palesztin Hatóság szerintük jogsértéseket követ el.

forrás: maszol.ro