Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A magyarországi civil szervezetek között szétnézve jellemzően nem a fiatalabb, 18-35 éves korosztályt találjuk meg munkatársként. Bár természetesen azt, hogy ki a fiatal - a belső szubjektív megélésünkön túl - a szakmai definíciók is különböző korcsoportokban határozzák meg. Mégis, talán az Y és Z generációról elterjedt tulajdonságok, mint a multitasking, kíváncsiság és a hatékonyság igénye, felvethetik a kérdést, hogy ha egy civil szervezet szeretne fiatalítani, mivel tehetné magát vonzóvá. Másrészt mi motiválhatja magukat a fiatalokat, hogy civil szervezethez csatlakozzanak munkatársként vagy önkéntesként?

Ezek a kérdések foglalkoztattak bennünket, amikor elhívtuk podcast felvételünkre a témában két vendégünket. Egy fiatal önszerveződő csapat részéről, amely két éve alatt Völgyváros Egyesületté fejlődött, Dér Leonórával, míg a fiatalok bevonásának módszertanával is foglalkozó GYIÖT (Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság) részéről Bálint Andrea koordinátorral beszélgettünk.

(A témában javasoljuk meghallgatni előző beszélgetésünket is a Greenpeace Magyarország és az Amigos munkatársaival itt)

Vannak-e trendi témák?

Kíváncsiak voltunk rá, vajon téma szintjén mi az, ami leginkább kapcsolódási pontot jelenthet civil szervezet és fiatal között. Az alábbiak rajzolódtak ki vendégeinkkel történő beszélgetésünkben:

  • Fenntarthatóság

Valóban, ha megnézzük a trendeket, az újrahasznosítás és zöld megoldások iránti növekvő igényt elsősorban a fiatalabbak generálják. De megjelent a nemzetközi szótárban a “klímaszorongás” kifejezés is - elég bekapcsolni a híradót, hogy képek tucatján nézzük végig a szélsőséges időjárás minden földrészen tapasztalható következményeit, vagy csak egyszerűen kinézni egy budapesti ablakon a januárban virágzó hóvirágokra...

Amennyiben kíváncsi a cikk folytatására, azt ide kattintva tudja végigolvasni a Hive Mind oldalán.