Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, hogy a szervezet számára a jogszabály külön feladatul szabja, hogy a hatálya alá eső egyesületekről és alapítványokról évente összefoglaló jelentést tegyen közzé.

A számvevőszék évek óta végez ellenőrzéseket civil szervezeteknél - emelte ki. Az elmúlt időszakban számos olyan egyesületet és alapítványt értékeltek, amelyek a központi költségvetésből támogatást kaptak, illetve közfeladatot látnak el. A civil szervezetek esetében az ellenőrzések a gazdálkodási tevékenység egészére kiterjedhettek - tette hozzá.

Az ÁSZ mandátuma eddig sem kizárólag a közpénzek és a nemzeti vagyon ellenőrzésére korlátozódott, mert feladata valamennyi párt és pártalapítvány, valamint az MNB alapítványainak ellenőrzése - hívta fel a figyelmet Domokos László. A törvényjavaslat által körülhatárolt terület tehát nem idegen a számvevőszék tevékenységétől - mondta, leszögezve: az ÁSZ munkáját mindenkor a törvények tisztelete határozza meg.

Szavai szerint a civil szervezetek nyilvántartása jelenleg nem mondható tökéletesnek, főleg, ami a számviteli törvény szerinti beszámolókat illeti.

Az ÁSZ-elnök arra is kitért, hogy a szervezet ez év elején fejezte be az összes települési és térségi önkormányzat, illetve az összes önkormányzati hivatal egyidejű értékelését. Hozzátette, hogy a számvevőszék 2020-ban még 1534 szervezetet is ellenőrzött, az idei évre pedig további 4500 szervezet ellenőrzését tervezi.

Az ÁSZ képes a törvényjavaslatban foglaltak végrehajtására - szögezte le. Igazságügyi miniszter: alig egy tucat civil szervezet volt elégedetlen a jogszabállyal

Varga Judit igazságügyi miniszter a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta, Magyarországon hatvanezer értékteremtő civil szervezet segíti a demokráciát és a jogállamot, és csak alig egy tucat külföldről finanszírozott civil szervezet volt elégedetlen a 2017-es jogszabállyal. Nekik olyan jól sikerült közbenjárniuk az Európai Bizottságnál, hogy el is indult egy kötelezettségszegési eljárás - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy évben nagyon sok jogkövető civil szervezet tudta magát probléma nélkül regisztrálni a Civil Információs Portálon. Az a törvény, amit most hatályon kívül helyeznek, soha nem akadályozta meg, hogy a civil szervezetek a külföldről érkezett támogatásnak jogosultjai lehessenek - nyomatékosította szavait.

Az ügyben nyáron kihirdetett ítéletről közölte, nem a célról, vitatkoznak, mert azzal egyetértenek, hogy a legnagyobb átláthatóságot biztosítsák a közéletben. Az eszköz volt vitatott - közölte.

Forrás: webradio.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

Civil vélemények a civil törvény visszavonásáról

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Civil törvény

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról