Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány) által a NAV adataiból készített elemzésből az derül ki, hogy összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civil szervezetek számára. A tavalyihoz képest kb. 26%-kal többen ajánlották fel adójuk 1%-át.

A növekvő összeg jelentősége idén különösen nagy, hiszen a gazdasági válság, az infláció, továbbá az egyre nehezebb megélhetési körülmények miatt csökkenő magántámogatások nagy terhet rónak a civil szervezetekre, amelyek működési költségeik fedezésében nagyrészt adományokra, támogatásokra vannak utalva. A 2022-es évben az energiaárak okozta megemelkedett terhek enyhítésében is minimális mértékben kaptak segítséget a civil szervezetek, ami tovább növelte a terheiket. 

A 2023-as év nagy meglepetése a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, akik idén gyűjtöttek először, és rögtön a 3. legnagyobb összeget érték el 191 millió forinttal. 

Érdekes és örömteli, hogy az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

Sajnos negatív meglepetés is van: olyan szervezetek is bekerültek a legtöbb felajánlást kapó szervezetek közé, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt években komoly átláthatósági problémák merültek fel. Szerencsére azonban a legtöbb szervezet átláhatóan működik, jó részük az Etikus Adománygyűjtő szervezetek tagja is. A NIOK különösen fontosnak tartja, hogy az 1%-os rendelkezések az adományokhoz hasonlóan átláthatóan és hatékonyan legyenek elköltve.

Civil szervezetek számára felajánlott 1% legfontosabb adatai: 

Civil szervezetek javára rendelkező nyilatkozatok száma 2023-ban: 1 819 715 db, amely 26%-os növekedés az előző évhez képest.

Egy civil szervezetre eső felajánlók átlagos száma 2023-ban: 62 felajánló.

Legtöbben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány részére ajánlották fel az 1%-ukat, összesen 40 556-an. 

A kedvezményezett civil szervezetek száma: 29 505, ez 710-el több a tavalyinál. 

Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 519 576 forint, ami 139 439 Ft-tal több a tavalyinál.

A legtöbb 1%-ot gyűjtő szervezetek listája. A táblázatban nyíllal jelezzük a listán belüli hely változást 2022-höz képest:

Az első 20 közé most először került be a Démétér Alapítvány, amely a 35. helyről érkezett a 20. helyre, megduplázva mind a felajánlás összegét, mind az adományozók számát.

2022-ben 5 385 budapesti és 28 792 vidéki szervezet részesült felajánlásban, az arány 2023-ban sem sokat változott: 5 568 budapesti és 29 503 vidéki.

Az elemzést a NIOK Alapítvány készítette, a forrás megjelölésével és az eredeti cikkre mutató linkkel átvehető.

 

(Egyelőre a civil szervezeteknek 2023-ban felajánlott szja 1% adatait tette közzé a NAV - az elemzés ezen alapszik.)