Ismét felmerültek kérdések az ÁSZ Öntesztjével kapcsolatban. Sajnos a táblázat még mindig tartalmaz makrókat, amiket az excel alapból letilt, és biztonsági kockázatot jelez, hiszen adathalászatra adnak lehetőséget. Fontoljátok meg mielőtt belevágtok a kitöltésbe!

Figyelem, a letölthető táblázat makrókat tartalmaz, konzultáljatok a rendszergazdátokkal, vagy a szervezeti IT biztonsági szabályzatot/tervet nézzétek át, hogy a szervezetben engedélyezett-e a külső makrók használata.

Az eredeti hír:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanácsadói tevékenysége részeként a civil szervezetek támogatása céljából önkéntesen kitölthető tesztet tett közzé a honlapján, amelynek tanulmányozásával, kitöltésével a civil szervezetek értékelhetik saját működésüket. Az ÁSZ az önteszttel az alapítványok és egyesületek jogszabályi előírásoknak megfelelő működését kívánja támogatni és lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a szervezetek ellenőrizni tudják működésük és gazdálkodásuk szabályszerűségét.

Az önteszt a létesítő okirattal, a beszámolási kötelezettséggel, a számviteli politikával, egyes szabályzatokkal, a könyvvizsgálattal, a közhasznú jogállással, valamint a külső ellenőrzésekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket.

A teszt használata önkéntes, a kitöltő saját felhasználására készült, így azt kitöltve megküldeni nem kell, a kérdésekre adott válaszokat az ÁSZ nem látja. Az önteszt kitöltése anonim, a rendszer nem gyűjt és nem tárol adatokat, tehát a kapott eredménynek sincs semmilyen következménye.

Az önteszt kitöltése bármikor megszakítható. A teszt fő kérdések és részletező kérdések mentén épül fel. Lehetőség van a részletező kérdések átugrására, és a következő témakör megválaszolására. Ugyanakkor akkor nyerhető teljesebb kép a szabályszerű működésről, ha a részletező kérdések is megválaszolásra kerülnek. Az aktuális teljeskörűséget, a kitöltöttség állapotát az "Összegző" felület diagramja szemlélteti, ahol a témakörönként adott válaszok arányait láthatja.