Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A civil szervezetek jelentős változásokra számíthatnak jövő év elejétől. Az új törvényt várhatóan még az őszi parlamenti ciklusban elfogadja az Országgyűlés és 2012 januárjától lép érvénybe. A törvénytervezet megvitatására gyűltek össze a helyi szervezetek a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség meghívására. Nagy Sándor elnök szerint javaslataikat e tárgyban augusztus 31-ig foglalják össze és eljuttatják Nagy István országgyűlési képviselőnek.

Patonai Gábor, a szövetség projektkoordinátora részletesen is kitért a törvénytervezet elemeire, kiemelve az újdonságokat. Így az egyesületek és alapítványok mellett új formaként civil társulásokat lehet létrehozni, melyekhez már három tag is elég és akár egyesületté is alakulhatnak a későbbiekben. Újdonság továbbá, hogy a tervezet mélyebben foglalkozik a szervezetek felszámolásával, csődeljárásával, megszüntetésével. A civil szervezetek nyilvántartására is külön kitérnek.

Nagy Sándor elmondta: ma nincs pontos szám arról, hány civil szervezet létezik, viszont a törvénytervezet szerint fontos lenne a regisztráció, mely akár elektronikus úton is intézhető. Jelentős változást jelent továbbá, hogy jövő év elejétől közhasznú és nem közhasznú szervezetek működnének. Előbbit szigorú feltételekhez kötnék.

A mosonmagyaróvári találkozón dr. Késmárki István, a Mofém Rt. Horgász Egyesület elnöke felvetette: egy szervezet közhasznúságát ne pénzügyei, hanem tevékenysége alapján döntsék el. Továbbá a helyi önkormányzatok határozhassanak arról, mely civil szervezetek közhasznúak.

Elhangzott, hogy Civil Információs Portál jönne létre, s megyénként civil információs centrumok. Megalakul a Nemzeti Együttműködési Alap is.

forrás: kisalfold.hu