Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A dokumentum alapvetése, hogy a fogyatékkal élők is ténylegesen gyakorolhassák a mindenkit megillető jogokat és lehetőségeket. A tervezet az oktatástól kezdve a foglalkoztatáson keresztül az orvosi ellátásig az élet valamennyi területét érinti, és javaslatokat is tesz - mondta a Krónikának a fideszes EP-képviselő jeltolmács segítségével.

Kósa Ádám azt javasolja, hogy a fizikai akadálymentesítés mellett a kapjon prioritást a kommunikációs akadálymentesítés, a következő hétéves európai uniós költségvetési időszakban pedig jusson több forrás a fogyatékosüggyel kapcsolatos projektekre.

A jelentés, amely kapcsolódik az Európai Bizottság tíz évre szóló fogyatékosügyi stratégiájához, Magyarországról három olyan területet emelt ki, ahol jelentős elmaradások vannak: a fogyatékkal élők nem kapnak minőségi oktatást, nem tudnak versenyképes munkaerővé válni, így alig tíz százalékuk dolgozhat, és elmaradtunk az akadálymentesítésben is.

A képviselő abban bízik, hogy a jelentést az Európai Bizottság komolyan veszi, és olyan hatékony stratégiát és cselekvési tervet tud készíteni, amely alapján az intézkedések is elindulhatnak.

Kósa Ádám március végén az európai fogyatékosügyi fórummal és 19 aktív szakmai európai fogyatékosságügyi civil szervezettel kezdeményezett párbeszédet, most pedig tizenhárom magyarországi civil szervezettel folytat véleménycserét.

forrás: MR1-Kossuth Rádió