Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az októberben hivatalba lépett új elnöknek köszönhetően az NKA-t érintő aktív jogalkotási folyamat zajlott le, amelynek eredményeként a kulturális alap az eddigi 17 helyett 9 állandó szakkollégiummal, 150 helyett 72 kurátorral működik, és több új forrásból is gazdálkodhat majd - emlékeztetett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, aki úgy vélte: "a változások komoly alapot jelentek a továbblépésre".

L. Simon László elmondta: az NKA-ról szóló törvény módosításával bővülnek a kulturális alap bevételei, új forrásként megjelennek a pornográf termékekre kivetett kulturális adó és a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetések, lehetségessé vált továbbá, hogy gazdasági szervezetek társaságiadó-kedvezmény igénybevételével támogathassák az NKA-t.

Mint közölte, az előzetes tervek szerint a kilenc kollégium mintegy 5 milliárd forintot fordíthat pályázati támogatásra, ezen felül a miniszteri keret várhatóan 1,7 milliárd forint lesz. Ezek a kalkulált zárolásokkal (2,4 milliárd) csökkentett összegek, amelyekben nincsenek benne az ötös lottó játékadójának 90 százalékán túli, egyéb bevételek - tette hozzá.

L. Simon László kiemelte, a törvény immár rögzíti: a miniszteri keret legfeljebb az ötös lottó adóbevételének - működési költségekkel csökkentett - 25 százaléka lehet, és annak pontos mértékét a nemzeti erőforrás miniszternek a tárgyévet megelőző december 15-ig meg kell határoznia. Az Előadó-művészet Kollégiuma így 600 millió, az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma 450 millió, a Folyóirat-kiadás Kollégiuma 750 millió, a Könyvkiadás Kollégiuma 800 millió, a Közgyűjtemények Kollégiuma 600 millió, a Közművelődés és Népművészet Kollégiuma 400 millió, a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 700 millió, a Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma 200 millió, míg a Vizuális Művészetek Kollégiuma 400 millió forintot fordíthat a pályázatok támogatására.

L. Simon László megjegyezte: mivel az art mozik működésének támogatása ebben az évben nem látszik megoldottnak, az NKA a Vizuális Művészetek Kollégiumán keresztül szerepet vállal a finanszírozásukban.

Ez azonban nem működési támogatást jelent majd, hanem meghívásos pályázatokat, amelyek keretösszege még nem szerepel a szakkollégium 400 milliós költségvetésében - fűzte hozzá. Az elnök beszámolója szerint a Nemzeti Kulturális Alap az államigazgatással összehasonlítva takarékos és hatékony szervezet, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne gondolkoznának a működés korszerűsítésén.

Az NKA még ebben az évben átáll például az elektronikus pályáztatási rendszerre, ami komoly megtakarítást eredményez majd - említett példát.

L. Simon László elmondta, hogy a kollégiumi delegálási rendszer nem változott; a kisebb számú kurátorral és szakkollégiummal az NKA az interdiszciplinaritás irányába kívánt nyitni. Mint bejelentette, az Előadó-művészet Kollégiumát Nagy Viktor rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára; az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumát Pottyondy Péter okleveles építészmérnök, a KÖZTI Zrt. építész vezető tervezője, stúdióvezetője; a Folyóirat-kiadás Kollégiumát Bednanics Gábor József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, az Eszterházy Károly Főiskola docense; a Könyvkiadás Kollégiumát Thimár Attila irodalomtörténész, kritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense; a Közgyűjtemények Kollégiumát pedig Kenyeres István, az Önkormányzati Levéltárak Tanácsának alelnöke, Budapest Főváros Levéltára főigazgató-helyettese vezeti.

A Közművelődés és Népművészet Kollégiuma Balogh Balázs néprajzkutató, az MTA Néprajzi Kutató Intézetének igazgatója; a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma Kálomista Gábor producer, a Megafilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Thália Színház menedzserigazgatója; a Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma Szakály Sándor, az MTA doktora, a Károli Gáspár Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára; míg a Vizuális Művészetek Kollégiuma Fabényi Julia művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius Múzeum igazgatója vezetésével áll fel.

Az új kurátorok teljes listáját külön anyagban tesszük közzé.

forrás: ma.hu