Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Október 7. nevű kórházba 2,5 tonna kötszert, jódot, sebtapaszt, gyógyszert, továbbá a betegek étkeztetését segítő rizst, olajat és cukrot vittek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. Az adományból több helyi kórház is részesül majd a következő napokban - közölte Fekete Dániel sajtóreferens.

Ezen túl az egyiptomi-líbiai határ mentén rekedt menekültek között 1000 csomag ivóvizet, sajtot, kenyeret, gyümölcslevet és halvát (magas szénhidrát tartalmú étel) osztanak szét, ebben egyiptomi önkéntesek is segítenek. A következő napokban még körülbelül 10 ezer emberre számítanak Bengázi felől, az érkezők élelemmel és vízzel való ellátása tehát folyamatos feladat.

Mint azt Belényi Dániel, a segélyszervezet Bengáziban tartózkodó munkatársa elmondta: több mint 30 órás utazás után hétfőn reggel sikeresen megérkeztek Bengáziba, a líbiai szakaszon az ellenzék biztonsági kíséretet nyújtott. Ennek is köszönhető, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet adománya nemzetközi szinten is elsők között érkezett meg a keleti országrészbe. A segélyszállítmányok eljuttatására jelenleg ez az egyetlen szárazföldi útvonal az ország második legnagyobb városába. Az úton a helyi lakosok is segítettek, volt, aki friss kenyeret adott, mikor megálltak egy ellenőrzőpontnál.

Belényi Dániel elmondta, hogy a rendelkezésükre álló pénzből Egyiptomban szerezték be a több mint egy tonna élelmiszert és a sürgősségi egészségügyi ellátáshoz szükséges felszereléseket. A szervezet anyagi lehetőségeitől függően újabb segélyszállítmányokat készül eljuttatni Líbiába - tette hozzá.

A magyar segélyszervezet munkatársai március 2-án indultak el Líbiába, hogy a már a helyszínen lévő nemzetközi társszervezetekkel együttműködve előkészítsék a konfliktus elől menekülő emberek segélyezését, és felmérjék a kórházak felszereltségét. Fekete Dániel sajtóreferens akkor elmondta: szervezetük ötmillió forintot különített el saját tartalékából arra, hogy Egyiptomban megvásárolandó élelmiszerrel és egészségügyi eszközökkel segítsék a líbiai lakosságot.

 

forrás: fn.hu