Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Open Society Fund Prague pályázatot hirdet Stronger Roots for Civil Society (Erősebb gyökerek a civil társadalomért) címmel

Stronger Roots for Civil Society (Erősebb gyökerek a civil társadalomért) címmel pályázat indul egy holland családi magánalapítvány támogatásával. A fejlesztési programra és forrásra olyan magyar, cseh és szlovák civil szervezetek jelentkezhetnek, akik társadalmi bázist építenek, vagy szeretnék ezt elkezdeni. A pályázat az OSF Prague, OSF Slovakia, Glopolis és a NIOK Alapítvány konzorciumi projektje keretében kerül kiírásra.

Mi a társadalmi bázisépítés?
A társadalmi bázisépítés egy olyan folyamatos, aktív tevékenység, amely során a szervezet tudatosan nyitni kezd az őt körülvevő társadalmi és szakmai csoportok, lehetséges és jelenlegi támogatók, illetve a saját kedvezményezettjei felé, hogy velük élő és kölcsönösen egymásra visszaható kapcsolatot alakítson ki. A létrejövő mélyebb kapcsolatok révén a szervezet tevékenységei, akciói, kommunikációja egyre inkább egy megismert és megértett közönség igényeire, elvárásaira, gondolataira, akár tetteire épülnek. Így a szervezet a társadalmi folyamatokra, az emberek problémáira, a helyzetekre közvetlenül reagálva kezd el működni, a működésének –aktív vagy passzív módon– támogató részeseivé válnak a különböző társadalmi csoportok és egyének. A szervezetet egyre mélyebb és egyre szélesebb támogatói kör veszi körül: adományozók, önkéntesek, támogatók, aktivisták és a szervezet értékeivel azonosulni tudó emberek. A társadalmi beágyazottság növekedése azt eredményezi, hogy megnő a szervezet mozgósító ereje, forrásteremtő képessége, elérése, társadalmi változásokra gyakorolt ereje és társadalmi legitimációja.

A pályázat keretei

A jelentkező szervezetek 20-30.000 € összegű támogatásra pályázhatnak. A forrás mellett a nyertes szervezetek egy komplex fejlesztési lehetőséget is kapnak. A fejlesztés során egy mentor támogatja a szervezetet a projekt céljainak elérésében, a szervezet képzéseken vesz részt és személyre szabott tanácsadást vesz igénybe különböző releváns témákban (pl. online kommunikáció, adománygyűjtés, önkéntesmenedzsment, stb.), hogy fejlessze tudását, helyi és régiós találkozókon oszthatja meg tapasztalatait a többi szervezettel. (A fejlesztési programban való részvétel kötelező a nyertes szervezetek számára.)

A megvalósítandó projektek időtartama kötelezően 24 hónap (2020. január-2021. december).

Milyen szervezetek pályázhatnak?
Legalább két éve működő, aktív civil szervezetek, elsősorban egészségügy, oktatás, környezetvédelmi, szociális, érdekérvényesítés és közösségfejlesztés területről. A szervezet tevékenysége lehet helyi vagy országos szintű, de különösen bátorítjuk a helyi érdekű szervezeteket, hogy jelentkezzenek!

A részletes, angol nyelvű pályázati kiírást itt olvashatja el. A jelentkezéshez szükséges link a dokumentumban található. A pályázatot angol nyelven lehet beadni.

A projekt magyarországi megvalósító partnere, a NIOK Alapítvány az alábbi időpontokban és helyszíneken tájékoztatót tart a pályázat részleteiről és feltételeiről.

2019. szeptember 16. Miskolc 13:00-14:30 – jelentkezés szeptember 12-ig
2019. szeptember 17. Pécs 14:00-15:30 – jelentkezés szeptember 15-ig
2019. szeptember 18. online webinar 14:00-15:30 – jelentkezés szeptember 15-ig
2019. szeptember 20. Debrecen 13:00-14:30 – jelentkezés szeptember 18-ig