Események
Esemény
16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen: Néma Tanúk felvonulás és figyelemfelhívó programok
DEC
10


1091

Esemény időpontja: 2016. december 10.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány.

November 26-án (szombaton) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától (Budapest V., Egyetem tér 1-3.) indul és a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik a „16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű globális kampány budapesti figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása. A felvonulást megelőző kampánynyitó esemény 14 órakor kezdődik, ahol a szervezők beszédeit az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati erőszak során megölt nőkről való megemlékezés követi. A kampány egyéb magyarországi eseményeiről a 16 Akciónap honlapján és Facebook-oldalán található információ.

1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között kerül megrendezésre a 16 Akciónap nevű kampány. Az esemény határdátumai nagy jelentőséggel bírnak: november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával és részvételével szervezett eseménysorozat a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés és zéró tolerancia fontosságát hangsúlyozza. A 16 Akciónap rávilágít arra, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti.

Magyarországon az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) reprezentatív kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált 18–74 év közötti nők aránya 28%. A partnerük által fizikai és/vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők aránya 21% ebben a korosztályban, míg a nők 49%-a ellen alkalmazott lelki erőszakot a partnere. A 18–74 év közötti magyar nők 9%-a ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ezen túlmenően a megkérdezett magyar nők 27%-a számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt felnőtt elkövetőtől fizikai, lelki vagy szexuális erőszakot szenvedett el. Magyarországon tehát milliós nagyságrendű azon nők száma, akiknek a nők elleni erőszak fogalma a megtapasztalt napi valóságot jelenti. (További információ a jelenség elterjedtségéről a www.nokjoga.hu honlapon található.)Címkék

Címkék