Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Mint írták, a katasztrófa utáni második évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat még tevékenyen részt vállalt az újjáépítés feladataiban, az új otthonokhoz felépített 19 melléképület közül az utolsót szeptemberben adták át. A tragikus események feldolgozását segítő pszichológuscsoport utolsó tagja pedig az elmúlt napokban fejezte be munkáját Devecserben.

A katasztrófát követően a karitatív szervezet 155 családot helyezett el albérletben átlagosan 10 hónapon át. A segélyszervezet huszonhét különböző programot valósított meg Devecserben, miközben Somlóvásárhelyen és Kolontáron is segítséget nyújtottak. Devecserben 220 máltai önkéntes és dolgozó segédkezett, egyes munkatársak az újrakezdés első évében szó szerint a településre költöztek. Az albérletben elhelyezett családok mellett további 37 család átmeneti elhelyezéséhez folyósított anyagi támogatást a karitatív szervezet. Felújítottak 11 otthont, berendeztek 54 lakást - áll a közleményben.

Mint írták, emlékezetes és megtisztelő felkérés volt az iskolákban meghirdetett százforintos gyűjtőakció lebonyolítása, ebből több mint 73 millió forint gyűlt össze.

Devecser önkormányzata a vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján közterületet nevez el a Máltai Szeretetszolgálatról: az újjáépítésnél létrejött városrész központi tere a Máltai kert nevet kapja. Itt található többek között az új sportpálya és az évfordulón felavatandó ökumenikus kápolna is. A név kiválasztásával a város és a karitatív szervezet között kialakult együttműködésnek állít emléket az önkormányzat - írták a közleményben.

forrás: vehir.hu