Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Uniós alapítványi forma megteremtésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy "megkönnyítse az alapítványok számára a közhasznú tevékenységek támogatását az unió teljes területén".

A témáért felelős biztos, Michel Barnier a javaslatot ismertetve emlékeztetett arra, hogy az unióban az egyes tagállamok nemzeti jogában fellelhető akadályok, illetve a jogrendek közötti különbségek gyakran költségessé teszik és megnehezítik az alapítványok tevékenységének folytatását egyszerre több tagállamban.

Mint a francia biztos fogalmazott, "ösztönöznünk és támogatnunk kell az alapítványok által az európai polgárokért végzett értékes munkát. Mindenekelőtt fel kell számolnunk azokat az akadályokat, amelyek gátolják az alapítványok határokon átnyúló tevékenységét többek között a kutatás, az egészségügy és a kultúra terén".

Az uniós végrehajtó szerv azt reméli, hogy az európai alapítvány statútumának bevezetésével "csökkennek a költségek és a bizonytalanságok", és az alapítványok "az európai címkének köszönhetően több forrást vonzanak".

A javaslat egységes uniós jogi formát az európai alapítványét kívánja létrehozni, amely egyforma lenne minden tagállamban, és a belföldi alapítványokkal párhuzamosan létezne.

A státus megszerzése teljes egészében önkéntes lenne, de ahhoz, hogy a státust elnyerje, minden alapítványnak bizonyítania kell az általa követett közhasznú célt, tevékenységének határokon átnyúló dimenzióját, valamint azt, hogy rendelkezik a 25 000 eurónyi minimális induló vagyonnal.

forrás: hirado.hu