CivilTech
Segítenék
Segítenék
1%-ot szeretnék felajánlani


2031


Lehetőségünk van személyi jövedelemadónk 1+1%-áról egy magyarországi civil szervezet és egy Magyarországon bejegyzett egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat javára rendelkezni. Ez csupán néhány percet vesz igénybe, viszont annál nagyobb segítséget jelent annak, akinek adjuk.

Amennyiben adófizetési kötelezettsége van, valamint jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti, személyi jövedelemadója

  • egyik 1%-át az 1996. évi CXXVI. Törvény értelmében felajánlhatja olyan alapítványnak, egyesületnek (kivéve a pártot, biztosító egyesületet, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetet), melyet az adott rendelkező évet megelőző 2 naptári évnél korábban vett jogerősen nyilvántartásba a bíróság.
    A felsoroltakon kívül az adója 1%-ával támogathatóak további intézmények és nem civilszervezetek. Ezeknek az 1996. évi CXXVI. Törvény 4. §-ának b.-i. pontjaiban lehet utánanézni.
  • Személyi jövedelemadója másik 1%-át felajánlhatja az egyházaknak, vagy ha nem akarja egyháznak adni, akkor minden évben kijelöl a költségvetés ún. előirányzatot, melyek javára lehet rendelkezni.

Az 1%-ról való rendelkezést egy egyszerű nyilatkozaton keresztül lehet megtenni, de megfelel egy sima papírlap, vagy benyújtható elektronikusan is. Amennyiben az ÁNYK programot használja, akkor a kinyomtatott nyilatkozatot a többi oldallal együtt helyezze bele a nagy borítékba, más dolga azzal már nincsen.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás,
azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatója továbbra is összegyűjtheti az Ön 1+1 %-os nyilatkozatát. 
A munkáltató a nyilatkozatok összegyűjtésére korábbi határidőt is megadhat, mint május 10-e. Ugyanakkor, ha lemaradt volna erről a határidőről, akkor május 22-ig külön borítékban is elküldheti nyilatkozatát az Adóhatóság részére.

A civil szervezetek javára 11 jegyű adószámmal, az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat javára a 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni. A civil szervezetek adószámával kapcsolatban a NAV regisztrált civil kedvezményezetteket tartalmazó listájában, ill. az adjukössze.hu 1%-os adatbázisában lehet tájékozódni.

Az 1%-os nyilatkozat az adóbevallástól függetlenül május 22-éig külön is eljuttatható a NAV részére.

Ha a felajánlott 1% célba érkezik, azaz nincs akadálya annak, hogy a NAV a megjelölt szervezet számára elutalja a felajánlott összeget, akkor Ön NEM kap értesítést az adóhivataltól. Ha valamiért nem sikerült az 1%-ot eljuttatni a kedvezményezett szervezethez, azaz vagy a nyilatkozat érvénytelen, vagy a civil szervezet nem felel meg valamilyen okból a törvényi feltételeknek, vagy nem gyűjt 1%-ot, akkor a NAV értesíti Önt arról, hogy e két eset közül melyik okán nem tudták nyilatkozatát érvényesíteni.

Az 1%, mint adományozás anonim és névtelen, azaz a civil szervezetek nem tudják, hogy kitől érkezik számukra 1%-os felajánlás, de 2015-től már rendelkezhet úgy a felajánló, hogy névét, címét, e-mail címét a NAV átadja a kedvezményezett civil szervezetnek. Ugyanakkor a törvény kötelezi a civil szervezeteket, hogy számoljanak el azzal az összeggel, mely számukra az adófizetőktől érkezett. A civilszervezetek beszámolóját a Civil Információs Portálon, egy helyen összegyűjtve tudják megtekinteni az adófizetők.

További információk:

Ha kérdésére nem talált választ, ha valamilyen észrevétele van, és akkor is, ha hibát, hiányosságot észlel, feltétlenül írjon nekünk!

frissítve: 2018.01.09.
Hír
Jövőre a kisebb civil szervezeteknek kétszázezer forintos egyszerűsített támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a nagyobbaknál pedig összevonják a korábbi mű ...
Hír
Hosszú évek óta jelentős többletmunkát és adminisztrációt ró a nonprofit szervezetekre a megváltozott „Civil törvény” és a helyzet a folyamatos változásoknak köszönhetően csak ...
Hír
A MagNet Bank második alkalommal bízza társasági adójának szétosztását a „nagyérdemű közönségre”. Ezúttal nemcsak ügyfeleire számít, hanem bárkire, akinek van „egy kattintásn ...
Hír
Október 25-ig lehet regisztrálni a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács új civil tagjainak delegált-választási eljárási folyamatába.
Címkék