Sok szervezet ad adományozóinak jelképes ajándékot, megköszönve ezzel adományát.

Vajon meddig számít az ajándék valóban ajándéknak, és mikor ellenszolgáltatásnak, termékértékesítésnek?

Fő szabály szerint adományért ellenszolgáltatás nem várható, az vissza nem követelhető, ellenszolgáltatásnak nem minősülő ajándékot viszont adhat a szervezet adományozójának.

Ellenszolgáltatásnak akkor minősül egy adományozott által az adományozónak adott dolog vagy szolgáltatás, ha annak bekerülési (előállítási) értéke meghaladja az adott évre vonatkozó minimálbér összegének 25%-át (2022-ben 50.000 Ft, 2023-ban 58.000 Ft).

Ez alatt a határ alatt cél szerinti üzleti ajándékként mutathatja ki könyveiben az ajándékot a civil szervezet. Ennek feltétele, hogy az ajándék átadása dokumentált legyen. Ennek formáját szintén a számviteli politikában (bizonylati rend) vagy egyéb szabályzatban érdemes előre lefektetni. Példálózó jelleggel:

  • ha az ajándékok bankkártyával fizetett egyedi adományokhoz kötődnek, az ajándék átadásának bizonylata az ajándék kiszállítását kísérő szállító levél lehet
  • személyes adománygyűjtés esetén egy átvételi nyilatkozatot lehet aláíratni az adományozókkal
  • adományláda mellé kihelyezett szóróajándékok esetén az arról szóló számlához csatolt, a rendezvényhez kapcsolódó ajándékozás tényét lehet rögzíteni stb.