A forrásteremtés szerteágazó módszereibe nyújtanak betekintést a rovatban összeállított anyagok. Igyekszünk komplex módon kezelni a szervezet forrásteremtését, ezért nem csupán egyéni adománygyűjtésről beszélünk, hanem a forrásteremtési stratégiából kiindulva szó lesz az intézményi és vállalati támogatásokról is.

Az útmutató információinak túlnyomó többsége mégis az adománygyűjtésről szól. A NIOK-nál azt valljuk, hogy az adománygyűjtésbe fektetett energia nem csupán a szervezet pénzeszközeit növeli, hanem fejlődik a szervezet kommunikációja, szélesedik a támogatói köre és kapcsolatrendszere, nő a szervezet és az általa képviselt ügy ismertsége, elismertsége.

A sikeres forrásteremtés alapja a tervezés. Vajon készen áll-e a szervezet arra, hogy adományt gyűjtsön? Mire van szükség, hogyan illeszkedik az adománygyűjtés a szervezet tevékenységébe, milyen legyen az adománygyűjtési terv?

Az adománygyűjtés alapja, hogy kérni kell. Kevés olyan ember van szervezeted, ügyed mellett, aki magától felajánlja támogatását, megkeres azzal mivel segíthet. A Ti feladatotok, hogy megszólítsátok, bevonó és adományozásra hívó üzenetekkel magatok mellé állítsátok azokat az embereket, akik ügyetek, tevékenységetek, céljaitok mellé szeretnének állni. 

Ahhoz, hogy kérésünk célba találjon, a kérés formáját, folyamatát (case for support), a használt üzeneteket is meg kell tervezni, amihez szükséges ismernünk adományozóinkat, motivációikat.

A tervezés és “elmélet” mellett a legjellemzőbb adománygyűjtési eszközöket, módszereket is bemutatjuk, így olvashattok különböző online gyűjtésekről, mint a bankkártyás és a közösségi gyűjtés, a követes (peer to peer) adománygyűjtésről, az élménykampányról, matchfunding kampányról, telefonos adománygyűjtésől, eseményeken való adománygyűjtésről, direkt marketingről és az 1%-ról, és az ezek hátterében álló adatbázisról vagy éppen a rendszeres adományozók vagy nagy magánadományozók bevonásáról is.

Sikeres adománygyűjtést kívánunk!

2021.11.11.