Civil alapok - hogyan fogjak neki?
civil alapok
Mit akarok csinálni?


5890


Jobb esetben akkor hozunk létre civil szervezetet, amikor már tudjuk a miértjét, megvan a célunk. Azt, hogy ezt a célt milyen eszközökkel, hogyan kívánjuk elérni érdemes megtervezni.

A stratégiai tervezés

Amikor elhatározzuk, hogy civilszervezetet alapítunk, három kérdést kell átgondolnunk:

1. Mit akarunk csinálni?
2. Alapítványra vagy egyesületre van szükségünk?
3. Közhasznúak leszünk vagy sem?

Ezek közül a legelső kérdés célja tisztázni azt, hogy mi az álmunk, hogy mi az elképzelésünk, amiért a szervezetet alapítjuk, és miképpen tudjuk a gyakorlatban azt elérni? Vagyis milyen stratégiával vágjunk neki?

Stratégiai tervezésre egyébként nem csak a szervezet létrehozásakor, hanem a későbbiekben is szükség lehet, bizonyos időközönként ugyanis érdemes együtt átgondolni, mit értünk el, és hogyan kívánunk továbbhaladni. A tervezés által lépésről lépésre láthatjuk, hogyan haladunk előre, hogy kinek mi a teendője és a hatásköre, viszont nem bénít le minket a feladat nagysága.

A stratégiai terv kidolgozásához a leendő szervezet csapata üljön össze egy-két napra, jó, ha van megfelelő mennyiségű papír, ceruza, néhány színes filctoll és mindenekelőtt türelem. Legyen olyan, aki a beszélgetést vezeti és a csoport beszélgetését moderálja. Ezt követően lehet összeállítani a stratégiai tervet. Ez egy írott anyag, amely a szervezet 3-5 évre szóló irányvonalát határozza meg.

A stratégiai terv megválaszolja a következő alapkérdéseket:

- Miért létezik a szervezet?
- Mit csinál?
- Merre kell haladnia?
- Hogy fog odajutni?

Mit tartalmaz egy jó stratégiai terv?


- a szervezet jövőképét, küldetését és értékrendjét
- az eddigi tapasztalatok alapján készített helyzetfelmérést
- a leendő szervezet felmérését, amelyben szó esik az erősségekről, gyengeségekről, a célcsoportról stb. Ilyen felmérés például SWOT-analízis, Portfolió-analízis
- néhány évre előre megfogalmazott célokat, feladatokat, azok időbeni lebontását, megvalósíthatóságát
- a munka értékelésének módszerét

Kapcsolódó kérdések:

> Egy szervezet feladatai – mit értünk ez alatt?
> Stratégia – mi az?
> Jövőkép – mi az?
> Szervezeti értékrend – mi az?
> Küldetés – mi az?
> Helyzetfelmérés – mi az?
> SWOT-analízis – mi az?
> Portfolió-analízis – mi az?
> Stratégiai cél – mi az?

-------------------------------------

Ha kérdésére nem talált választ, ha valamilyen észrevétele van, és akkor is, ha hibát, hiányosságot észlel, feltétlenül írjon nekünk!A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni.
Hír
Épp száz éve, hogy meghalt Andrew Carnegie iparmágnás, a világ talán legnagyobb, jótékonykodó modern milliárdosa, aki legszívesebben bevezette volna a 100 százalékos örökösödé ...
Címkék