Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Jótékonysági Sportesemények

Noha már Magyarországon is egyre többen futnak maratont, félmaratont valamelyik nonprofit szervezet javára, az Egyesült Királyságban sportolva jótékonykodni szinte mindennapos dolog.

Egymást érik a különböző sportesemények, olyan sokféle lehetőség van, hogy mindenki megtalálhatja a maga kedvenc műfaját.

A dolog úgy működik, hogy az ember benevez a versenyre és megpróbál a családtagjaitól, barátaitól, kollégáitól adományt gyűjteni a szervezet javára, mondván ő ezt a kihivást teljesiti, cserébe mások támogassák a szervezetet, ha megengedik.

Ebből szituációból mindenki nyer, hiszen az illető egészségesebb, sportosabb lesz, a szervezet pedig adományhoz jut, ráadásul még az ismertsége is növekszik a támogatók körében. A barátok pedig általában szívesen lemondanak néhány fontról, hogy ezzel támogassák az illető szívének kedves ügyet.

A sportlehetőségek listája szinte kimeríthetetlen, van itt minden a távgyaloglástól elkezdve a bicikliversenyeken át a golfnapokig. Vannak olyan rendezvények, amelyeket egy non-profit szervezet maga bonyolít le, illetve vannak nagyobb események, amelyek ezektől függetlenek, mint például a híres Londoni Maraton, ahol a résztvevők döntik el, hogy melyik szervezetnek gyűjtenek adományt.

Néhány szokatlan példa az előbbi kategóriából:

A Shelter nevű hajléktalansággal foglalkozó szervezet egy “Vertical Rush” fantázianevű lépcsőzz fel minél gyorsabban egy londoni felhőkarcolóra rendezvényt szervez minden évben, ahol a Tower 42 felhőkarcoló 932 lépcsőjét lehet megmászni.

Tériszonyosoknak nem ajánlott a Londoni Légimentők rendezvénye, ahol a helikopter-leszállópályáról lehet leereszkedni, amely a whitechapeli kórház 17. emeletén van.

A Walkthewalk mellrákellenes szervezet minden évben éjszakai gyaloglás szervez Londonban, ahol a résztvevők egy maratont vagy egy félmaratont sétálnak végig – a legtöbbjük melltartóban, igy hivva fel a figyelmet a mellrákra.

A regisztrációs díj általában olyan £30-80 körül mozog, amelyből a szervezés költségeit szokták fedezni, a minimum elvárt szponzoráció (mert ilyen is van) pedig olyan £100-200 körül mozog, de versenye válogatja. A forrásszerzéshez legyakrabban a justgiving weboldalt használják, ami megbízható és közvetlenül a szervezetnek fut be a pénz, de van olyan szervezet, amelynek a saját weboldalán is van erre megfelelő felület.

Kirívó példa a Londoni Maraton, ami egy elképesztően népszerű esemény, annyian jelentkeznek rá minden évben, hogy csak sorsolással lehet bekerülni. Ez egy nagyon nagy presztízsű rendezvény, ahol mindenki apait-anyait belead nem csak a felkészülésbe, hanem a forrásszerzésbe is. Az ember körbeír a családtagoknak, barátoknak, kollégáknak, sütivásárt rendez a munkahelyén, jótékonysági built szervez stb. És bizony nem ritka, hogy több mint £1000 gyűlik össze a választott szervezet javára.

De nem kell mindig ilyen nagyszabású eseményekre gondolni. E sorok irója szervezett már jótékonysági balettórát is, amelynél a nagylelkű balettoktató lemondott az óradijáról, meghivtunk sok barátot ismerőst és az óradíjra szánt pénzt egy szervezetnek ajánlottuk fel.

Remélhetőleg Magyarországon is minél többen kapnak kedvet a jótékony sportoláshoz.

Kékuti Laura, önkéntes