Ezzel egyértelművé vált, hogy Magyarország végérvényesen elvesztette a mintegy 77 milliárd forintos támogatást, annak ellenére, hogy a Miniszterelnökség még a múlt héten is azt írta a lapnak, hogy "a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására."

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára pedig egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a megállapodás „egyedül a norvégokon múlik”.

A támogatás elveszítéséhez egy 2014-ben kirobbant konfliktus vezetett, amikor a kormány nekiment a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványnak, „sorosista” szervezetnek titulálva azt. A civil szervezeteknek járó támogatás csak töredéke az alap teljes összegének, ennek ellenére a vita fókuszába az a kérdés került, hogy ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását. Az Orbán-kormány ugyanis beleszólást akart ebbe, amitől a norvégok nem voltak különösebben elragadtatva, ragaszkodtak a független szervezethez. 2020 végére látszólag úgy tűnt, sikerülhet kompromisszumra jutni, de az öröm korainak bizonyult, s mivel a szerződés szerint idén július 21-ig volt idő a megegyezésre, a tervezett programok jelen állás szerint nem valósulnak meg.

Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter az üggyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy sajnálja a magyar civil szervezetek anyagi veszteségét, és megpróbálnak más megoldást keresni a problémára.

Forrás: index.hu

Korábbi cikkeink a témában:

Norvég Alap: meglehet a közös nevező

Mégis megérkeznek hazánkba a Norvég Alap támogatásai

Norvég Alap: mindkét fél engedett, 77 milliárd forintot oszthatnak el

Indulhat a Norvég Civil Alap

Továbbra sincs megállapodás a Norvég Alapról

 

További cikkek a témában:

Fideszes politikusok által irányított szervezetek nyertek a Norvég Alap helyén felállított civil programon

A Norvég Alap politikailag „elfogult”, de a fideszes szervezeteknek állami alapból osztott 4 milliárd rendben van

https://blog.atlatszo.hu/2021/10/a-fidesz-kormany-tudatosan-leepitette-a-szocialis-rendszert-interju-bata-boglarkaval-a-norveg-penzekrol/