Jobb esetben akkor hozunk létre civil szervezetet, amikor már tudjuk a miértjét, megvan a célunk. Azt, hogy ezt a célt milyen eszközökkel, hogyan kívánjuk elérni érdemes megtervezni.

A stratégiai tervezés

Amikor elhatározzuk, hogy civilszervezetet alapítunk, három kérdést kell átgondolnunk:

1. Mit akarunk csinálni?
2. Alapítványra vagy egyesületre van szükségünk?
3. Közhasznúak leszünk vagy sem?

Ezek közül a legelső kérdés célja tisztázni azt, hogy mi az álmunk, hogy mi az elképzelésünk, amiért a szervezetet alapítjuk, és miképpen tudjuk a gyakorlatban azt elérni? Vagyis milyen stratégiával vágjunk neki?

Stratégiai tervezésre egyébként nem csak a szervezet létrehozásakor, hanem a későbbiekben is szükség lehet, bizonyos időközönként ugyanis érdemes együtt átgondolni, mit értünk el, és hogyan kívánunk továbbhaladni. A tervezés által lépésről lépésre láthatjuk, hogyan haladunk előre, hogy kinek mi a teendője és a hatásköre, viszont nem bénít le minket a feladat nagysága.

A stratégiai terv kidolgozásához a leendő szervezet csapata üljön össze egy-két napra, jó, ha van megfelelő mennyiségű papír, ceruza, néhány színes filctoll és mindenekelőtt türelem. Legyen olyan, aki a beszélgetést vezeti és a csoport beszélgetését moderálja. Ezt követően lehet összeállítani a stratégiai tervet. Ez egy írott anyag, amely a szervezet 3-5 évre szóló irányvonalát határozza meg.

A stratégiai terv megválaszolja a következő alapkérdéseket:

- Miért létezik a szervezet?
- Mit csinál?
- Merre kell haladnia?
- Hogy fog odajutni?

Mit tartalmaz egy jó stratégiai terv?


- a szervezet jövőképét, küldetését és értékrendjét
- az eddigi tapasztalatok alapján készített helyzetfelmérést
- a leendő szervezet felmérését, amelyben szó esik az erősségekről, gyengeségekről, a célcsoportról stb. Ilyen felmérés például SWOT-analízis, Portfolió-analízis
- néhány évre előre megfogalmazott célokat, feladatokat, azok időbeni lebontását, megvalósíthatóságát
- a munka értékelésének módszerét