A beszámolót és mellékleteit az OBH részére kell megküldeni (vagy a képviselő, vagy az adóhatóságnál bejelentett könyvelő, ügyvéd), amivel a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettségnek is eleget teszünk.

Az alábbi dokumentumokat kell letétbe helyezni:

A számviteli beszámolót:

  • mérleg (egyszerűsített mérleg)
  • eredmény-kimutatás (eredmény levezetés)
  • + kettős könyvvitel esetén: kiegészítő melléklet (amely közhasznú szervezet esetén további információkat is tartalmaz
  • közhasznúsági melléklet (minden civil szervezetnek el kell készíteni)
  • + kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói jelentést

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet már nem kizárólag papír alapon lehet benyújtani. 2015. január 1. napját követően az elektronikus eljárásra kötelezett kérelmező a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet is elektronikus úton köteles megküldeni az OBH részére! A vonatkozó jogszabály (a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 39. § (1) bekezdése és 105. § (1) bekezdése) szerint elektronikus benyújtásra 2015. január 1-je óta van lehetőség.

Amennyiben beszámolójukat postai úton küldik és igazolásra van szükségük a letétbe helyezéséről, úgy kísérőlevelet kell mellékelniük, amelyben kérik az igazolás kiállítását.

A közzététel céljából beküldendő formanyomtatványok a www.civil.info.hu és a birosag.hu internetes portálról tölthetőek le.

A letétbe helyezés mellett amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik, a honlapon is el kell helyezni, és legalább két évig elérhetővé tenni a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet.

frissítve: 2020.11.09.