Tudástár
Tudástár
A letétbe helyezés és közzététel módja


14641


2015. január 1-jétől már elektronikus úton is be lehet küldeni a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet.

A beszámolót és mellékleteit az OBH részére kell megküldeni (vagy a képviselő, vagy az adóhatóságnál bejelentett könyvelő, ügyvéd), amivel a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettségnek is eleget teszünk.

Az alábbi dokumentumokat kell letétbe helyezni:

A számviteli beszámolót:

  • mérleg (egyszerűsített mérleg)
  • eredmény-kimutatás (eredmény levezetés)
  • + kettős könyvvitel esetén: kiegészítő melléklet (amely közhasznú szervezet esetén további információkat is tartalmaz
  • közhasznúsági melléklet (minden civil szervezetnek el kell készíteni)
  • + kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói jelentést

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet már nem kizárólag papír alapon lehet benyújtani. 2015. január 1. napját követően az elektronikus eljárásra kötelezett kérelmező a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet is elektronikus úton köteles megküldeni az OBH részére! A vonatkozó jogszabály (a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 39. § (1) bekezdése és 105. § (1) bekezdése) szerint elektronikus benyújtásra 2015. január 1-je óta van lehetőség.

Amennyiben beszámolójukat postai úton küldik és igazolásra van szükségük a letétbe helyezéséről, úgy kísérőlevelet kell mellékelniük, amelyben kérik az igazolás kiállítását.

A közzététel céljából beküldendő formanyomtatványok a www.civil.info.hu és a birosag.hu internetes portálról tölthetőek le.

A letétbe helyezés mellett amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik, a honlapon is el kell helyezni, és legalább két évig elérhetővé tenni a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet.

frissítve: 2018.04.21.
Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évforduló ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Címkék