CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Milyen számviteli beszámolót kell készíteniük a civil szervezeteknek?


38214


A beszámoló formáját a szervezet tevékenysége, az éves bevétel nagysága, valamint a könyvvezetés módja határozza meg.

A szervezeteknek nemcsak a Számviteli törvény, hanem a rájuk vonatkozó kormányrendelet előírásait is figyelembe véve kell az éves beszámolót elkészíteni. A beszámoló formáját a szervezet által folytatott tevékenység, az általa az alaptevékenységből és a vállalkozási tevékenységből elért éves bevétel nagysága, valamint a könyvvezetés módja határozza meg.

A civil szervezetek, egyesületek, alapítványok könyvvezetési és beszámolási szabályait a 479/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet szabályozza. E szervezeteknek tehát nemcsak a Számviteli törvény, hanem e kormányrendelet előírásait is figyelembe véve kell az éves beszámolót elkészíteni. A beszámoló formáját a szervezet által folytatott tevékenység, az általa az alaptevékenységből és a vállalkozási tevékenységből elért éves bevétel nagysága, valamint a könyvvezetés módja határozza meg.

A beszámoló lehet:
- egyszeres könyvvezetés esetén egyszerűsített beszámoló, Részei:

  • egyszerűsített mérleg
  • eredménylevezetésből

- kettős könyvvezetés esetén egyszerűsített éves beszámoló. Részei:

  • mérleg
  • eredménykimutatás
  • kiegészítő melléklet

- az egyéb szervezet választása alapján a Számviteli törvény szerinti éves beszámoló. Az éves beszámoló eredménykimutatásának tagolása eltér a Kormányrendelet alapján készített egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatásának tagolásától. Részei:

  • mérleg
  • eredménykimutatás
  • kiegészítő melléklet

A civil szervezet (az is, amely nem közhasznú jogállású!) köteles a beszámolójával egyidejűleg közhasznúsági mellékletet is készíteni.

Az a szervezet, amely sem jogszabályból adódóan kötelezően, sem saját döntés alapján a beszámolóját könyvvizsgálóval nem vizsgáltatta felül, a beszámoló minden mellékletén köteles feltüntetni a következő szöveget: „A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva.”

A beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni. A beszámoló nyomtatvány űrlapgarnitúrát az Országos Bírói Hivatal teszi közzé és a birosag.hu honlapról tölthető le. A nyomtatvány garnitúra minden olyan mellékletet tartalmaz, amelyet a szervezetnek ki kell tölteni, illetve el kell készíteni. Tehát a nyomtatvány kitöltésével a szervezet eleget tesz a beszámoló készítési kötelezettségének. A nyomtatvány garnitúránál bővebb, további szöveges, számszaki kiegészítés, beszámoló készíthető, de annak formája, terjedelme a szervezet döntési kompetenciája. Közzétenni csak a nyomtatvány garnitúrát kell, ehhez hozzácsatolni egyéb beszámolót nem kell. Kötelező melléklet csak a könyvvizsgálói záradék, - ha van ilyen – és a meghatalmazás, ha nem a szervezet képviselője tölti fel elektronikusan a beszámolót.

frissítve: 2018.06.08.

Kapcsolódó cikek:

Beszámolás civil vizeken

A civil szervezetek beszámolójának sarkalatos pontjai
Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A daganatos halálozások számának csökkenését várják ettől.
Hír
Képzéseink segítségével eredményesebb lehet a munkád! A SIMPACT tréningjeivel időt, pénzt és frusztrációt spórolhatsz meg, és jobb minőségű anyagokat készíthetsz.
Címkék