CivilTech
Mindennapi működtetés
Mindennapi működtetés
Beköszönt a május


254...

Civil szervezeteknél kardinális kérdés a társasági adó bevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom, nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincs vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenysége. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY-nak. Civileknél fontos szempont, hogy véleményem szerint – nyilván a kicsi szervezeteket kivéve – a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal való kitöltése csak a szervezettel együttműködve lehetséges.

Civilek esetében legyünk figyelemmel arra, hogy a régi rend szerint, de új nyomtatványon adjuk be a beszámolót, az erre szolgáló nyomtatványok 2018. év tekintetében: PK441, PK-441P, PK-442, PK-442P sorozat. Bár a civil szervezetek részére is kötelező a cégkapu regisztráció, fontos odafigyelni, hogy az ÁNYK-ban előállított beszámolót cégkapun jelenleg nem fogadja a rendszer, és a probléma abban áll, hogy ilyen esetekben értesítést sem küld! Egyelőre a tavalyi „becsomagolom és egyszerűen beküldöm” rendszer van érvényben.

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Suller Kriszta

forrás: 5percado.hu
Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Címkék