Segítenék
Segítenék
Ha civilszervezetet kívánok támogatni, hogyan válasszam ki a számomra igazit?


2013Ha közvetlen tapasztalatunk nincsen a civil szervezetről, akkor érdemes utánanézni, hogy a szervezet szerepel-e a civil szervezeteket gyűjtő és bemutató adatbázisokban.

A www.birosag.hu oldalon meg lehet keresni, hogy egy-egy civil szervezetet bejegyezték-e valaha, és jelenleg milyen státusszal bír. Az alapadatokon kívül a szervezetek számviteli beszámolói és közhasznú mellékletei is olvashatóak. Az adjukossze.hu-n a több tízezer OBH-s szervezeti adatlap mellett több ezer civil szervezet részletes adatait is megnézheti; ellenőrizheti, hogy mikor frissítették a szervezetek utoljára az adataikat, és találhat hozzájuk elérhetőségeket is. Sok esetben már ebben az adatbázisban is elérhető a szervezetek éves beszámolója vagy közhasznúsági jelentése, de ha itt nem találja azokat, akkor érdemes a szervezetek saját honlapját is megtekinteni, és onnan letölteni ezeket.

Ha még mindig bizonytalan, hogy kit válasszon, akkor jó próba lehet az interneten rákeresni arra, hogy milyen híradások jelentek meg a szervezetről: sikerekről, eseményekről, vagy éppen peres ügyekről, bírósági visszaélésekről.

A választásban segíthet az is, hogy az adott szervezet követi-e az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének ajánlásait. Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét kilenc civil szervezet hozta létre, és indított útra az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének aláírásával. A jövőben bármely civil szervezet csatlakozhat a testülethez, amely megfelel a Kódexben foglaltaknak. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a támogatók bizalmát a civil szektorral szemben azzal, hogy csak az nyerheti el a tagságot és az „Etikus Adománygyűjtő Szervezet” logó használatának jogát, aki az adományok felhasználásáról egységes keretben, átláthatóan, és számon kérhető módon nyilatkozik.

Döntésében legbiztosabb akkor lehet, ha személyesen is megkeresi a civil szervezetet és betekint munkájukba, mindennapi életükbe. Így azt is jobban átláthatja, hogy milyen segítségre, adományra lehet szüksége a szervezetnek.

frissítve: 2018.01.16.
Hír
Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint a Civil Marketing Kft. nevében a civil szervezetek képviselőit telefonon ...
Hír
Tegnap rendezték meg a Civil Díj 2019 Gálát, kiderült, kik az idei év legsikeresebb és legjobb szervezetei.
Hír
Több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a párizsi Notre-Dame helyreállításához a francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok a ...
Hír
A MagNet Bank tizedik alkalommal biztosít lehetőséget ügyfeleinek, hogy társadalmi szervezeteket támogató kezdeményezésén – a Közösségi Adományozási Programon (KAP) – keresztü ...
Hír
Te emlékszel, hogy melyik társadalmi szervezetet támogattad a MagNet Bank tavalyi #KözösségiAdományozásiProgramjában?
Címkék