Segítenék
Segítenék
Ha civilszervezetet kívánok támogatni, hogyan válasszam ki a számomra igazit?


2052Ha közvetlen tapasztalatunk nincsen a civil szervezetről, akkor érdemes utánanézni, hogy a szervezet szerepel-e a civil szervezeteket gyűjtő és bemutató adatbázisokban.

A www.birosag.hu oldalon meg lehet keresni, hogy egy-egy civil szervezetet bejegyezték-e valaha, és jelenleg milyen státusszal bír. Az alapadatokon kívül a szervezetek számviteli beszámolói és közhasznú mellékletei is olvashatóak. Az adjukossze.hu-n a több tízezer OBH-s szervezeti adatlap mellett több ezer civil szervezet részletes adatait is megnézheti; ellenőrizheti, hogy mikor frissítették a szervezetek utoljára az adataikat, és találhat hozzájuk elérhetőségeket is. Sok esetben már ebben az adatbázisban is elérhető a szervezetek éves beszámolója vagy közhasznúsági jelentése, de ha itt nem találja azokat, akkor érdemes a szervezetek saját honlapját is megtekinteni, és onnan letölteni ezeket.

Ha még mindig bizonytalan, hogy kit válasszon, akkor jó próba lehet az interneten rákeresni arra, hogy milyen híradások jelentek meg a szervezetről: sikerekről, eseményekről, vagy éppen peres ügyekről, bírósági visszaélésekről.

A választásban segíthet az is, hogy az adott szervezet követi-e az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének ajánlásait. Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületét kilenc civil szervezet hozta létre, és indított útra az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexének aláírásával. A jövőben bármely civil szervezet csatlakozhat a testülethez, amely megfelel a Kódexben foglaltaknak. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a támogatók bizalmát a civil szektorral szemben azzal, hogy csak az nyerheti el a tagságot és az „Etikus Adománygyűjtő Szervezet” logó használatának jogát, aki az adományok felhasználásáról egységes keretben, átláthatóan, és számon kérhető módon nyilatkozik.

Döntésében legbiztosabb akkor lehet, ha személyesen is megkeresi a civil szervezetet és betekint munkájukba, mindennapi életükbe. Így azt is jobban átláthatja, hogy milyen segítségre, adományra lehet szüksége a szervezetnek.

frissítve: 2018.01.16.
Hír
Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.
Hír
A Facebook májusban szigorú átláthatósági szabályokat vezetett be a politikai hirdetésekre vonatkozólag, melyek azonban akár visszaélésekre is lehetőséget adhatnak.
Hír
A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar ...
Hír
Pótolhatatlannak nevezte a Rákóczi Szövetség rendszerváltozás során és azóta végzett tevékenységét Kövér László, az Országgyűlés elnöke a szervezet fennállásának 30. évforduló ...
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Címkék