Az aláírási címpéldány a szervezetet képviselő tisztségviselők aláírás képének azonosítására szolgál. Ez egy fontos biztosíték arra, hogy más ne járhasson el a szervezet képviseletében, ne vállalhasson a szervezet nevében kötelezettségeket, mint akit a szervezet ezzel személy szerint megbíz.

Az aláírási címpéldány elkészítéséhez a bejegyzésre vonatkozó bírósági végzéssel, valamint a létesítő dokumentumokkal fel kell keresni egy közjegyzőt, aki kiállít egy, vagy igény szerint több aláírási címpéldányt azon tisztségviselők aláírásképének azonosítására, akik az egyesületet képviselik (elnök és/vagy titkár, alelnök).

Támogasd a nonprofit.hu-t!

Ha fontos neked, hogy minél több friss, releváns és nélkülözhetetlen tartalom eljusson a civil szervezetekhez, járulj hozzá a nonprofit.hu működéséhez.

A gyakorlatban a vezető tisztségviselő személyének megváltozásakor a változást bejegyző bírósági végzés előtt is szükség lehet a címpéldányra, például a bankszámla feletti rendelkezés, vagy pályázat benyújtása végett. Ilyen esetben a közjegyző a tisztségviselő kinevezését igazoló egyesületi közgyűlési jegyzőkönyv, illetve alapítványi alapítói határozat, valamint a tisztségviselő elfogadó nyilatkozata alapján állítja ki a címpéldányt.