Rengeteg dezinformációs módszer létezik, de mindegyik ezen 4 kategória egyikébe tartozik: elutasítást, eltorzítás, elterelés, elijesztés. A 4E modellel könnyebben ismerheted fel, jelezheted előre és készülhetsz fel a dezinformáció leküzdésére.

A 4E modell egy olyan általános séma, melyet olyankor lehet megfigyelni, amikor a dezinformációs aktorokat olyan tényekkel vagy kommentekkel állítják szembe, amelyek nem támogatják a nézeteiket. A modellt Ben Nimmo az Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab (DFRLab) munkatársa fejlesztette ki, az orosz dezinformációs gyakorlatokkal szerzett tapasztalatai alapján, de a modell természetesen nemcsak az orosz dezinformáció elemzésére szolgál. 

Elég ránézni a modell elemeire és biztosan mindenkinek beugrik legalább egy példa a saját életéből. 

ELUTASÍTÁS: ha nem tetszik, amit a kritikusaid mondanak, sértegesd őket!

Ez a legegyszerűbb és leggyakoribb eszköz, amikor a dezinformáció terjesztőinek a számukra kedvezőtlen tényekre és véleményekre kell reagálniuk. “Nem lehet nekik hinni, mert” utána lényegében be lehet illeszteni bármilyen sértést. A sértegetés rengeteg különböző formát ölthet, az egyik legkönnyebb út őrültnek, hazugnak vagy “külföldi ügynöknek” bélyegezni valakit. Különösen azóta például, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, gyakran lehet hallani a nemzetközi környezetben, hogy valaki “ruszofób” és ezért kritizálja az oroszok agresszióját. Az elutasítás technikájának lényege, hogy a kritikát megfogalmazó megbízhatóságát ássa alá, azzal a céllal, hogy elhallgattassa és ezzel elutasítsa a kritikát is. 

ELFERDÍTÉS: ha nem tetszenek a tények, csavard ki őket!
A második technika már a tények elferdítésére vonatkozik. Ha a tények nem támogatják a történetét, egyszerűen kitalálnak maguknak olyanokat, amik igen. Ennek is több módja van lehet egy mezei hazugság, hamis fotó vagy videó, de akár az egész narratívát is megpróbálhatják kiforgatni. Különösen a történeti kontextust lehet úgy eltorzítani, hogy a múlt eseményei teljesen más színben tűnjenek fel, és a dezinformációt terjesztő szólamait támasszák alá. 

ELTERELÉS: ha kezd kényelmetlenné válni a beszélgetés, válts témát! 

...

Amennyiben kíváncsi vagy a cikk folytatására, azt ide kattintva tudod végigolvasni a Hive Mind oldalán.