Ma már szinte minden digitális és közösségi média platform működésének hátterében nagyon erős algoritmusok működnek, amelyek eldöntik, hogy egyes felhasználók milyen tartalmakat látnak. Ennek eredményeképpen folyamatosan el vagyunk árasztva olyan cikkekkel, posztokkal és más tartalmakkal, amelyekkel eleve egyetértünk, és alátámasztják a véleményünk bizonyos dolgokban, hiszen így tudják garantálni, hogy élvezzük az ott töltött időt. Ez önmagában még nem hangzik olyan rosszul, de az ilyen szűrések miatt fellép a visszhangkamrák kialakulásának veszélye. 

Mik azok a visszhangkamrák? 

A visszhangkamrák olyan terek, ahol az ember csak olyan véleményekkel és információkkal találkozik, amik alátámasztják és megerősítik a saját meggyőződéseit. 

Bárhol kialakulhatnak, ahol információ mozog, legyen online vagy offline tér, de sokkal könnyebb hasonlóan gondolkodó embereket találni az interneten és a közösségi média platformokon. Emellett az információátadás gyorsaságának lehetősége is nagyban megkönnyíti, hogy online visszhangkamrák alakuljanak ki. 

Miért veszélyesek a visszhangkamrák?

Az egyik legnagyobb veszély, hogy izolálják a tagjaikat, a visszhangkamrán belül lévők idővel elvesztik a bizalmukat mindenki iránt, aki a kamrán kívül van. Globális szinten a visszhangkamrák hozzájárulnak a polarizációhoz, aminek következtében különböző csoportok teljesen más valóságokban léteznek, más tényeket ismernek valósnak. Így segítik a dezinformáció terjedését és képesek annyira eltorzítani az érzékelésünket, hogy nehezünkre esik megfontolni más véleményeket és nézőpontokat vagy akár elfelejtjük, hogy egyáltalán léteznek ilyenek. 

Hogyan ismerd fel, hogy visszhangkamrában vagy? 

A visszhangkamrákat nehéz lehet felismerni, pláne ha az ember már benne van egyben. Tökéletes módja ugyan nincs, hogy felismerjük, de szerencsére van néhány egyértelmű jele annak, hogy egy weboldal vagy egy közösségi média csoport visszhangkamra is egyben. 

Nagyon figyelj, amikor egy olyan csoportban találod magad, ahol: 

  • Jellemzően csak egy nézőpontból vizsgálnak egy problémát. 
  • Hiányos bizonyítékokkal támasztják alá a nézőpontjukat. 
  • Elsődlegesen szóbeszédből és meg nem erősített értesülésekből táplálkozik a nézőpontjuk
  • A tényeket figyelmen kívül hagyják, ha azok ellentétesek az álláspontjukkal. 

Ha az állítások bármelyike igaz, akkor lehet, hogy egy visszhangkamrába csöppentél. 

Hogyan kerüld el, hogy beleragadj? 

...

Amennyiben kíváncsi vagy a cikk folytatására, azt ide kattintva tudod végigolvasni a Hive Mind oldalán.