Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Hive Mind közösség által létrehozott Pozitív narratívák kidolgozása című ingyenes online kurzus civil szervezetek számára nyújt bevezetést a témába: a saját tempóban végezhető tananyagból többek között megtudhatod, hogyan mesélj el egy történetet szervezetedről hatásosan, és hogy hogyan érjük el azokat, akikhez szólni szeretnénk. Ez az ízelítő a sikeres kommunikáció két alapfeltételét mutatja be, amelyek segítségével az üzenetedet célba juttathatod.

Ha az alábbi részlet felkelti az érdeklődésedet, végezd el a teljes kurzust, így még átfogóbb tudást szerezhetsz!

  • Válaszd ki mikro-célközönségedet!

Ha mindenkihez szólsz, senkihez sem szólsz. Mivel manapság a kommunikációs csatornák és a közösségi média sokkal szegmentáltabbak, nagyon fontos pontosan meghatározni, kikhez szólsz. Miután megtaláltad a szélesebb célközönségedet, érdemes leszűkíteni szűkebb mikro-célközönségekre. Minél jobban elkülönülnek ezek a közönségek, annál célzottabban tudsz velük kommunikálni, így a szervezet narratívája nagyobb hatást érhet el, nagyobb eséllyel lehetsz hatással közönséged nézőpontjának változására, és ösztönözheted őket cselekvésre, hogy ügyetek mellé álljanak és támogassák.

  • Találd meg az érzelmi kapcsolódást!

Fontos, hogy az érzelmekre hassunk. Talán nem is gondolnánk, hogy az emberek elsősorban érzelmeik, és nem a logikus gondolkodás alapján döntenek és formálják véleményüket. Legyen szó autó- vagy házvásárlásról, életre szóló társunk kiválasztásáról, nem egyedül a racionális érvek döntőek. Az emberek kevesebb mint 10%-a hoz döntéseket kizárólag a rendelkezésére álló információk alapján. Éppen ezért ahhoz, hogy megváltoztassuk az emberek hiedelmeit vagy véleményét, a narratívánknak érzelmi húrokat kell megpendítenie, amelyek felülírhatják a berögzült gondolkodási sémákat.

Összefoglalva, meg kell határoznunk, kikhez akarunk szólni, és meg kell találnunk azt, ami érzelmileg megérinti őket. A célközönség-térkép segít, hogy megtegyük ezeket a lépéseket, a kurzusban pedig részletesebben is tanulhatsz erről technikáról.


A nonprofit.hu Tudástárban a kurzus egy másik részletéről, az Ellen- és alternatív narratívákról is olvashatsz. Ha pedig többet szeretnél tudni arról, hogy miképp tudsz pozitív narratívát kidolgozni, végezd el az ingyenesen elérhető kurzust itt!

A Hive Mind egy új online platform, ahol a digitális biztonságról, az álhírek és a félretájékoztatás elleni küzdelemről, a pozitív narratívák erősítéséről tanulhatsz. A saját időbeosztásodban és tempódban végezhetsz ingyenes online kurzusokat, hogy megismerd az alapfogalmakat és tippeket kapj, amelyeket aktivista vagy civilszervezeti munkádban hasznosíthatsz. Az elérhető anyagok segítenek, hogy biztonságos digitális környezetben dolgozz, és hatékonyan szólítsd meg meglévő és új közösségedet. Tarts velünk, kapcsolódj be! A Hive Mind a TechSoup Europe vezetésével jött létre, magyar szakmai partnere a NIOK Alapítvány.