Az önkéntes tevékenységről szóló jogszabályt (a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény röviden Köt)  2005-ben fogadta el a parlament, és 2005. október 1-vel lépett hatályba, s mára már a civil szervezetek körében széles körben ismert jogszabállyá vált. A törvény 2013. július 1-jei hatállyal módosult, de közérdekű önkéntes tevékenység továbbra is a Köt.-ben szabályozott önkéntes jogviszony keretében végezhető.

A törvény szerint önkéntes tevékenység az ún. fogadó szervezeteknél, a törvény által meghatározott tevékenységi körben, ellenszolgáltatás nélkül végzett munka. A törvény meghatározza a Köt. szerinti fogadó szervezetek körét és az ott végezhető tevékenységet is.Továbbá meghatározza a közérdekű önkéntes tevékenység alapvető szabályait, kedvezmények és garanciák biztosításával ösztönözni kívánja az állampolgárok és szervezetek részvételét a társadalom előtt álló feladatok megoldásában.

Egyéb önkéntes tevékenység a törvény hatályán kívül is végezhető, szervezhető, ám a törvényben meghatározott juttatásokat a fogadó szervezet csak akkor nyújthatja járulékmentesen és az önkéntes számára pedig adómentes módon, ha bejelentkezik a közérdekű önkénteseket fogadó szervezetek nyilvántartásába. A hatósági nyilvántartást az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezeti. A nyilvántartásba történő regisztrációt a törvény alapján készített bejelentési adatlap, valamint a törvény által meghatározott dokumentumok benyújtásával tehetik meg a szervezetek.

A bejelentéssel kapcsolatos tudnivalók az EMMI honlapján találhatóak: http://kot.emmi.gov.hu/bejelenteshez-szukseges-urlap

A cikket az Önkéntes Központ Alapítvány frissítette 2023. január 18-án a NIOK Alapítvány megbízásából.

Támogasd a nonprofit.hu-t!

Ha fontos neked, hogy minél több friss, releváns és nélkülözhetetlen tartalom eljusson a civil szervezetekhez, járulj hozzá a nonprofit.hu működéséhez.