Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A hatékony foglalkoztatás folyamata a következő:

1. Tekintsük át, milyen elvégzendő munkáink vannak, és ennek megfelelően alakítsuk ki a munkaköröket. Ha lehet, akkor a munkakörök átszervezésével oldjuk meg a munkaerő és az elvégzendő feladatok közti aránytalanságot. Ha úgy látjuk, hogy a többletfeladatot csak új munkaerő bevonásával lehet megoldani, akkor is sok lehetőség áll még előttünk.

2. Döntsük el, hogy az adott, betöltésre váró munkakörhöz milyen foglalkoztatási formát rendelnénk. Ezek a formák lehetnek: részmunkaidő, teljes munkaidő, távmunka, önkéntes vagy gyakornoki program, határozott vagy határozatlan idejű szerződés, megbízásos vagy vállalkozói.

3. Sokfajta foglalkoztatási támogatás áll rendelkezésünkre, érdemes ezeken is elgondolkozni, hiszen nagymértékben csökkenhet, sőt, esetenként évekre teljesen járulékmentessé válhatnak a foglalkoztatás során felmerülő kiadásaink.

4. Ha mindezekről van egy kialakult elképzelésünk, írjunk egy rövid listát a kritériumokról, melyeknek a jelentkezőknek meg kell majd felelniük. Ugyanekkor érdemes azt is átgondolnunk, mi mit tudunk kínálni, akár bérben, akár természetbeni juttatásban.

5. Mindezek alapján fogalmazzuk meg az álláshirdetés szövegét.

6. A beérkező önéletrajzokat rendszerezzük, és folyamatosan kommunikáljunk a jelentkezőkkel.

7. Ezt követően kezdődhet a kiválasztás (interjúk és gyakorlati feladatok).

8. Ha megvan a jelölt, végezzük el a beléptetéshez szükséges adminisztratív feladatokat.

9. A munkáltató feladatai ezzel nem zárultak le. Sok olyan kötelezettségük van, amelyet rendszeresen kell végezni. Ilyen a jelenléti ív vezetése, szabadságolási karton, munkaidő kimutatás, bér és járulék kifizetések, természetbeni juttatások adminisztrálása, karriertervezés, motiválás, képzés.

Használjuk ki multikkal szembeni előnyeinket, legyünk igazi családbarát munkahely, használjuk a munkaidő megosztás modern formáit.