Foglalkoztatás
Foglalkoztatás
Munkáltatás lépésről lépésre


3011


Akármilyen szektorról legyen szó, a munkáltatásra vonatkozó szabályok mindenhol megegyeznek. Munkáltató és munkavállaló viszonyát a Munka Törvénykönyve szabályozza. Ez a keretrendszer tág mozgáslehetőséget ad a Munkáltatónak, melyből szabadon választhatja ki működési formájához leginkább illő és gazdaságos formát.

A hatékony foglalkoztatás folyamata a következő:

1. Tekintsük át, milyen elvégzendő munkáink vannak, és ennek megfelelően alakítsuk ki a munkaköröket. Ha lehet, akkor a munkakörök átszervezésével oldjuk meg a munkaerő és az elvégzendő feladatok közti aránytalanságot. Ha úgy látjuk, hogy a többletfeladatot csak új munkaerő bevonásával lehet megoldani, akkor is sok lehetőség áll még előttünk.

2. Döntsük el, hogy az adott, betöltésre váró munkakörhöz milyen foglalkoztatási formát rendelnénk. Ezek a formák lehetnek: részmunkaidő, teljes munkaidő, távmunka, önkéntes vagy gyakornoki program, határozott vagy határozatlan idejű szerződés, megbízásos vagy vállalkozói.

3. Sokfajta foglalkoztatási támogatás áll rendelkezésünkre, érdemes ezeken is elgondolkozni, hiszen nagymértékben csökkenhet, sőt, esetenként évekre teljesen járulékmentessé válhatnak a foglalkoztatás során felmerülő kiadásaink.

4. Ha mindezekről van egy kialakult elképzelésünk, írjunk egy rövid listát a kritériumokról, melyeknek a jelentkezőknek meg kell majd felelniük. Ugyanekkor érdemes azt is átgondolnunk, mi mit tudunk kínálni, akár bérben, akár természetbeni juttatásban.

5. Mindezek alapján fogalmazzuk meg az álláshirdetés szövegét.

6. A beérkező önéletrajzokat rendszerezzük, és folyamatosan kommunikáljunk a jelentkezőkkel.

7. Ezt követően kezdődhet a kiválasztás (interjúk és gyakorlati feladatok).

8. Ha megvan a jelölt, végezzük el a beléptetéshez szükséges adminisztratív feladatokat.

9. A munkáltató feladatai ezzel nem zárultak le. Sok olyan kötelezettségük van, amelyet rendszeresen kell végezni. Ilyen a jelenléti ív vezetése, szabadságolási karton, munkaidő kimutatás, bér és járulék kifizetések, természetbeni juttatások adminisztrálása, karriertervezés, motiválás, képzés.

Használjuk ki multikkal szembeni előnyeinket, legyünk igazi családbarát munkahely, használjuk a munkaidő megosztás modern formáit.

-------------------------------------

Ha kérdésére nem talált választ, ha valamilyen észrevétele van, és akkor is, ha hibát, hiányosságot észlel, feltétlenül írjon nekünk!
Hír
Idén januártól támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap a civil szervezeteknek. A pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak.
Hír
Hír
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak a 2019. évre vonatkozó „Civil s ...
Hír
Várhatóan 2019. január 16-án kerülnek kiírásra a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumainak 2019. évre vonatkozó pályázatai.
Hír
A tervezettnek mintegy háromszorosára emelné a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását a 2021-2027-es uniós költségvetési keretben az Európai Parlament (EP) ...
Címkék