Mit kell tudni a bérekről?

Foglalkoztatás


A személyi alapbér a munkaszerződésben meghatározott pénzösszeg, amely a munkavállalónak a munkájáért egy meghatározott időegységre jár, ez a munkabér alapeleme. A személyi alapbér mértéke a felek megállapodásától függ, de semmiképp nem lehet kevesebb a minimálbérnél – ha az összeg kevesebb, a szerződés érvénytelen. Bizonyos kivételek ekkor is léteznek, mint pl. a teljesítménybér esetén.

A mindenkori kormány által meghatározott legkisebb összeg, amit munkabérként lehet kifizetni. Ettől eltérni csak kiemelt esetekben lehet.
A 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete szerint 2020-ban a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) havibér alkalmazása esetén 161 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 37 020 forint, napibér alkalmazása esetén 7 410 forint, órabér alkalmazása esetén 926 forint.

Amennyiben azonban a munkavállaló legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, akkor nem a minimálbér, hanem a garantált bérminimum alapján kell a dolgozó havi bérét megállapítani. Ennek havi összege 2020-ban teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetén 210 600 forint, hetibér alkalmazása esetén 48 420 forint, napibér alkalmazása esetén 9 690 forint, órabér alkalmazása esetén 1211 forint.

Ahogy a munkaviszonynak is több fajtája létezik, így a bérezés is több féle lehet. Ezen a oldalon bővebben olvashatunk a teljesítménybér, az időbér, a garantált bér fogalmáról.

frissítve: 2020.01.06.

 Címkék: munkavállalás, munkáltatás