Alapítvány
Alapítvány
Mi a teendő pénzbeli alapító vagyon esetén?


5139Pénzbeli alapító vagyon rendelkezésre bocsátásának célszerű menete: az aláírt alapító okirattal és az alapító vagyonnal az alapító elmegy a kiválasztott pénzintézethez és ott egy letéti számlát nyitnak az alapítvány részére. Erre befizeti az alapító az alapító vagyon összegét, melyről igazolást kap a pénzintézettől.

Ezt az igazolást kell a bírósághoz benyújtani, azaz ez igazolja, hogy az alapító vagyon rendelkezésre bocsátása megtörtént. A letéti számláról egyéb pénzügyi műveletet végezni nem lehet. Amikor a bíróság az alapítvány bejegyezte és erről már jogerős végzés van a kezünkben, akkor azzal vissza kell menni a pénzintézethez és ott az alapítvány részére meg lehet nyitni a bankszámlát. Erre a már végleges bankszámlára a pénzintézet átvezeti az alapító vagyont.

A jogszabály nem követeli meg a fenti műveletet, mert a pénzbeli vagyont készpénzben is rendelkezésre lehet bocsátani, de ennek hitelt érdemlő bizonyítása nehézkesebb és bizonytalanabb is. Ez utóbbi esetben célszerű egy bevételi pénztárbizonylaton rögzíteni a pénzösszeg átadását, amelyet az alapítvány képviselőjének kell átadni. Javasolt a pénztárbizonylat mellé egy átvételi elismervényt szerkeszteni, amelyen a képviselő elismeri, hogy az alapítótól az alapító vagyon összegét átvette, s ezt két tanú erősíti meg.

Amennyiben az alapító okirat szerkesztését ügyvéd végzi, akkor az alapító vagyont ügyvédi letétbe is lehet helyezni.

frissítve: 2018.04.21.A Tudástár frissítésében dr. Tarczay Áron ügyvéd nyújt segítséget szerkesztőségünknek.


Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
A Parlament elé terjesztett friss törvényjavaslat célja a szükséges ágazati törvényeket érintő módosítások megalkotása, mivel az Infotv.-ben foglalt általános szabályok mellet ...
Hír
Szereted a városod vagy a kerületet, ahol élsz? Hatni akarsz és alkotni vágysz? Közösségi ember vagy? Hozz létre közösségi alapítványt!
Hír
Elindult a Civil Díj 2019 közönségszavazása, hamarosan kiderül, kik az év legsikeresebb civil szervezetei. Te kiben hiszel?
Hír
Az elszámolás elkészítésében segítséget nyújtó útmutató 2019 márciusában módosult
Címkék