Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Azonban a koronavírus miatt azok is erre kényszerülnek, akik korábban nem használtak hasonló technikai megoldásokat. Mindkét csoportnak szeretnénk segíteni. Így először pár alapvető tippet osztunk meg, majd konkrét videohívás eszközöket is bemutatunk, hogy ki tudják választani az Önöknek legmegfelelőbbet.

  • Legyenek pontosak és felkészültek!

Bár offline meetingeknél is alapvető, sokszor hajlamosak vagyunk rugalmasan kezelni a találkozók kezdését, vagy úgy gondoljuk, még egy kis csevegés, egy közös kávé még belefér. Otthonról dolgozva azonban ez sokkal zavaróbb a partnerek számára, jóval fontosabb, hogy a meghirdetett időpontban valóban el tudják kezdeni hatékonyan a megbeszélést. 

Senki nem szereti perceken át hallgatni, ahogy a technikával küzdenek a többiek, ezért, ha még ismeretlen valaki számára az adott platform, vagy új számítógéppel, webkamerával kapcsolódik be, inkább egy kis idővel előbb “érkezzen meg”. Így meg tudnak ismerkedni a technikával és az esetleges problémákat meg tudják oldani. Aki a megbeszélés házigazdája, ajánlja fel a többieknek, hogy segít ezek megoldásában még a meeting előtt! 

  • Tartson szünetet!

Csábító, hogy mindent hamar elmondjunk, és egy felszólalásba sűrítsük a mondandónkat, de ennek sok a hátulütője. Online nehezebb jelezni, ha valamit nem értünk, nem tudjuk könnyen megállítani a másikat. Így a visszajelzések hiányában saját magunkra kell odafigyelni: hosszú monológok helyett gyakran tartsunk szünetet, kérdezzünk vissza, kérjük a többieket, hogy legalább egy OK-val jelezzék, hogy egyetértenek. Erre a legtöbb platformon külön chatablak áll rendelkezésre.

Támogasd a nonprofit.hu-t!

Ha fontos neked, hogy minél több friss, releváns és nélkülözhetetlen tartalom eljusson a civil szervezetekhez, járulj hozzá a nonprofit.hu működéséhez.
  • Találja meg a legjobb helyet!

Mindenképp csöndes, és lehetőség szerint világos helyet válasszon, ahol kevés a zavaró, mozgó elem a háttérben. Ez kihívás lehet, mivel sokunk otthona kicsi, nem könnyű megoldani hogy egyszerre akár többen is itt dolgozzunk. A videóhívások idejére mégis próbáljuk minél nyugodtabb teret alkotni - aranyos, ha a kiskutyánk beszalad a képbe, de inkább megakasztja a megbeszélést.

  • Éljen a technika lehetőségeivel!

Sok platformon már könnyen megoszthatjuk a képernyőd, küldhetünk reakciókat, amik megkönnyítik a mondanivalónk követését a meetingen. Készüljön fel a találkozóra és gondolja végig, épp mi lehet hasznos ezek közül, készítse elő a dokumentumokat amiket mutatni szeretne, ezzel is időt takaríthat meg mindannyiuk számára.

 Lássuk akkor a szerintünk leghatékonyabb videóhívás eszközöket! >>>

 

Távmunka rovat a Tudástárban - eszközök, tippek, módszerek az otthoni munkavégzéshez