Sok civil szervezet számára szerencsére nem újdonság a videón keresztüli, online megbeszélés - a nemzetközi, vagy országos projektekben résztvevők már nagy gyakorlatra tehettek szert ebben.

Azonban a koronavírus miatt azok is erre kényszerültek, akik korábban nem használtak hasonló technikai megoldásokat. Mindkét csoportnak szeretnénk segíteni. Így először pár alapvető tippet osztunk meg, majd konkrét videohívás eszközöket is bemutatunk, hogy ki tudjátok választani az számotokra legmegfelelőbbet.

  • Legyetek pontosak és felkészültek!

Bár offline meetingeknél is alapvető, sokszor hajlamosak vagyunk rugalmasan kezelni a találkozók kezdését, vagy úgy gondoljuk, még egy kis csevegés, egy közös kávé még belefér. Otthonról dolgozva azonban ez sokkal zavaróbb a partnerek számára, jóval fontosabb, hogy a meghirdetett időpontban valóban el tudják kezdeni hatékonyan a megbeszélést. 

Senki nem szereti perceken át hallgatni, ahogy a technikával küzdenek a többiek, ezért, ha még ismeretlen számodra az adott platform, vagy új számítógéppel, webkamerával kapcsolódsz be, inkább egy kis idővel előbb “érkezz meg”. Így meg tudsz ismerkedni a technikával és az esetleges problémákat meg tudod oldani. Aki a megbeszélés házigazdája, ajánlja fel a többieknek, hogy segít ezek megoldásában még a meeting előtt! 

  • Tarts szünetet!

Csábító, hogy mindent hamar elmondjunk, és egy felszólalásba sűrítsük a mondandónkat, de ennek sok a hátulütője. Online nehezebb jelezni, ha valamit nem értünk, nem tudjuk könnyen megállítani a másikat. Így a visszajelzések hiányában saját magunkra kell odafigyelni: hosszú monológok helyett gyakran tarts szünetet, kérdezz vissza, kérd a többieket, hogy legalább egy OK-val jelezzék, hogy egyetértenek. Erre a legtöbb platformon külön chatablak áll rendelkezésre.

Támogasd a nonprofit.hu-t!

Ha fontos neked, hogy minél több friss, releváns és nélkülözhetetlen tartalom eljusson a civil szervezetekhez, járulj hozzá a nonprofit.hu működéséhez.
  • Találd meg a legjobb helyet!

Mindenképp csöndes, és lehetőség szerint világos helyet válassz, ahol kevés a zavaró, mozgó elem a háttérben. Ez kihívás lehet, mivel sokunk otthona kicsi, nem könnyű megoldani hogy egyszerre akár többen is itt dolgozzunk. A videóhívások idejére mégis próbáljnuk minél nyugodtabb teret alkotni - aranyos, ha a kiskutyánk beszalad a képbe, de inkább megakasztja a megbeszélést.

  • Élj a technika lehetőségeivel!

Sok platformon már könnyen megoszthatod a képernyőd, küldhetsz reakciókat, amik megkönnyítik a mondanivalód követését a meetingen. Készülj fel a találkozóra és gondold végig, épp mi lehet hasznos ezek közül, készítsd elő a dokumentumokat amiket mutatni szeretnél, ezzel is időt takaríthatsz meg mindannyiuk számára.

 

Lássuk a szerintünk leghatékonyabb videóhívás eszközöket! >>>