Az Alapítványt legtöbben a Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás szervezése miatt ismerik, de a hétköznapjaikat is az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága érdekében végzett munka határozza meg. Egy olyan társadalomban hisznek, melyben felismerik az önismeret fontosságát és aktívan tesznek közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért.

Majercsik Johanna “Jojó” 2015-ben érkezett a Budapest Pride csapatába több éves reklámügynökségi tapasztalattal a háta mögött. Kommunikációs feladatainak része a hírlevél küldés, szövegírás (social media és sajtóközlemények), a kreatívok tervezése, de a weboldal szerkesztés is. A kommunikációért a frontvonalban is tesz, mivel ő a szervezet egyik sajtószóvivője és podcast adásaik szerkesztő-műsorvezetője is. Az ő szervezeti tapasztalatait olvashatjátok a MailerLite szolgáltatásairól alább.

A szervezet néhány hónappal ezelőtt állt át a MailerLite-ra, addig ugyanis a népszerű MailChimpet használták. (Erről a MU Színház tapasztalatait olvashatjátok itt.) De eljött az idő, amikor a szervezeti adatbázis egy bizonyos létszám fölé duzzadt, ekkor pedig tipikusan minden alkalmazás előfizetői csomagok közül ad választási lehetőséget, tehát az ingyenesség megszűnik. A Szivárvány Misszió Alapítvány megnézte saját adatbázisát, hírlevélküldő szokásait és terveit, majd szétnézve a piacon a MailerLite előfizetését tartotta a legolcsóbb megoldásnak a maga számára.

Olyan előfizetést választottak, mellyel éves előfizetés esetén 5.000 feliratkozónak küldhetnek ki hírlevelet, méghozzá korlátlan számban, éves előfizetésük esetén ez 302 eurót jelent 1 évre - melyben kb. 30%-os civil szervezeti kedvezmény is benne van. Mivel jelenleg a MailerLite segítségével 3.000 feliratkozó kap tőlük maximum 2 hírlevelet egy hónapban, csomagválasztásukkal előre gondolkoztak, hiszen van még mód az adatbázisuk növelésére, mielőtt egy következő árkategóriába lépnének. 

A platformot csakis a feliratkozók tájékoztatására használják, küldött hírleveleikben a legfontosabb tevékenységeikről, közelgő eseményeikről (pl. felvonulás-időpontbejelentés, projekttag-toborzás, új podcast epizód, adománygyűjtések, stb.) adnak hírt támogatóiknak, valamint külön a rendszeres adományozóikkal való kapcsolattartásra használják hírleveleiket. A sajtót azonban sajtóközleményekkel már a Mailmeteor szolgáltatással érik el, tehát a Pride esetében a sajtókapcsolatok számának növekedése esetén ezek nem a választott hírlevél küldő alkalmazásuk címzett listáját duzzasztják. A sajtóközleményre ugyanis inkább emailként tekintenek, nem szükséges hozzá szerkesztett levél képekkel és az amúgy nagyon mutatós, sablon blokkokkal, így ezt a címzett listát teljesen külön tudják kezelni.

A hírlevél szerves része az Alapítvány kommunikációjának, minden projekt számol vele, az összes kampányukban fontos kommunikációs lábként tekintenek rá. A weboldalukon is be van kötve egy hírlevélfeliratkozó form, így a weboldalról érdeklődők is automatikusan tudnak köszöntő levelet kapni adott esetben, és bekerülnek a hírlevél adatbázisba is. A Szivárvány Misszió ugyanakkor éppen most épített és indított el egy egyedi fejlesztésű, Wordpress alapú új weboldalt, így remélik, hogy az új oldallal is minden kompatibilis lesz.

A hírlevelekkel való munka - sok címzettre küldés, szerkesztés, képek méretezése, adatbázis manuális tisztítása, valamint a szolgáltatóval való kapcsolattartás - nem  igényel IT szakértelmet, de a Pride-on belül szerencsére egy kisebb munkacsoport között oszlik meg a munka, így a sok kis és ismétlődő feladat nem mind egy emberre terhelődik. Maga a felület Jojó elmondása szerint ugyanolyan felhasználóbarát, akár a MailChimp és könnyen jártasságot szerez benne az ember. 

Ha elolvasnád a cikksorozat további részeit az első kézből származó tapasztalatokkal, néz meg őket itt! >>

Kapcsolódó tartalmak:

A MailChimp használata a MU Színház Egyesületnél

A TASZ tapasztalatai a CiviCRM rendszerrel 

Az Ökumenikus Egyház tapasztalata a Zapier automatizálási eszközzel

A KSZGYSZ tapasztalata az Acymailing rendszerrel

Kapcsolódó anyagok:

Felhívás - legyél vendégszerzőnk!

MailChimp vagy nem MailChimp?

Adományozói adatbázis, az adatbázis szegmentálása