Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Egyszer, réges-régen kizárólag arra használtuk a telefonunkat, hogy hívásokat és fontos üzenetváltásokat intézzünk rajta, de mára már sokkal közelebb van a mobiltelefon egy apró, hordozható számítógéphez és a leggyakrabban használt elektronikai eszközünkké vált. 

A mobilozás közösségi média platformokat, időbeosztást segítő appokat és más hasznos képességeket összefogva a napi rutinunk elengedhetetlen részévé vált. Akár a munkarendünket tervezzük, Tinderen flörtölünk, kaját rendelünk vagy éppen az edzéseinket követjük nyomon, egy biztonságos mobil segít, hogy ne kelljen amiatt aggódnunk, hogy az adataink rossz kezekbe kerülnek. 

Mindannyian tudjuk, hogy a technológiai eszközök mindennapi használata digitális támadásoknak és vírusok veszélyének tesz ki minket. A mobilok esetében pedig nincs semmilyen kézikönyv, ami megmutatná, hogyan lehet a biztonságot is magunkkal hordozni. Ráadásul a fenyegetések változnak és fejlődnek a mi napi szokásainkat követve.

Az alábbiakban ahhoz szedtünk össze néhány gyakorlati tanácsot, hogy biztonságos módon tudd használni a mobilod a mindennapi használat során.

 

  • Mindig tartsd lezárva! 

 

Az egyik legkézenfekvőbb veszély, hogy ellopják a telefonunk, ami lehetőséget ad arra, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz. Ezt tudod megelőzni azzal, ha lezárva tartod a telefonod, amikor nem használod. Védheted jelszóval, ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel - ez már csak a te preferenciáidon és a telefonod képességein múlik. A zárolási képernyő beállításakor beállíthatod azt is, hogy milyen hosszú ideig kell érintetlenül hagynod a telefont, mielőtt automatikusan lezár. Mi azt javasoljuk, hogy a lehető legrövidebb időt válaszd. Ez megvéd akkor is, ha esetleg elfelejtenéd lezárni. Bónusz előny, hogy lassabban fog lemerülni, hiszen a képernyő automatikusan elsötétül, mikor a telefon lezár. 

 

  • Tartsd naprakészen az operációs rendszert! 

 

Az operációs rendszerek frissítései alapvetően a felhasználói élmény javítását célozzák. Ebbe bele tartozhat a teljesítmény és a biztonság minőségének javítása is. Ezek a frissítések relatíve gyakran jönnek ki, és bár sokan gyorsan végig kattintják, sokan halogatják és kattintanak az “Emlékeztess később” gombra, pedig fontos lenne, hogy ezek a frissítések azonnal felkerüljenek a telefonra. Az iOS és Android telefonok esetében is védhetnek újonnan felfedezett fenyegetésektől ezek a frissítések. Ha szeretnél megbizonyosodni róla, hogy a telefonod a rendelkezik a legutóbbi frissítésekkel a “Beállítások” menüben kattints a “Készülékről” vagy “Általános” lehetőségre, majd “Rendszer frissítés” vagy “Szoftver frissítés” menüpontra. 

 

  • Csak biztonságos Wifi hálózatokhoz csatlakozz!

 

Amennyiben kíváncsi a cikk folytatására, azt ide kattintva tudja végigolvasni a Hive Mind oldalán.