Tudjuk, hogy rengeteg adatot osztunk meg magunkról folyamatosan: a kereséseink alapján szinte jobban tudja a Google, mit is akarunk mint mi magunk, a telefonunk folyamatosan megosztja a helyadatainkat, a közösségi média profiljaink algoritmusai pedig egyre pontosabban előrejelzik, mi érdekel minket. Ha belegondolsz, hogy az adataid mit árulnak el rólad másoknak, talán nem tűnik olyan nagy dolognak: kit érdekel, hogy rajongsz-e a rockzenéért, szeretsz-e több cipőt venni, mint amennyire szükséged van, vagy egy évre előre elkezded-e tervezni a következő nyaralásodat?

A probléma abban rejlik, hogy mi történik az adataiddal. Az idő múlásával intim digitális minták alakulnak ki: szokásaid, mozgásaid, kapcsolataid, preferenciáid, meggyőződéseid és titkaid feltárulnak azok előtt, akik elemzik és hasznot húznak belőlük. Ez ijesztő, és nehéz eldönteni, hogy tegyünk ellene, hol vágjunk bele. 

A Data Detox Kit (“Adatdetox készlet”) egy olyan weboldal, amely segít abban, hogy az online térben biztonságosabban tudjunk mozogni, konkrét javaslatokat és teendőket fogalmaz meg, lépésről lépésre vezet végig több területen. Például:

Hogyan „Google-mentesítsd” életedet: végigvezet a Google fiókod beállításain, hogy hogyan tudod korlátozni az adatokat, amiket a Google gyűjt rólad

Hogyan kontrolláld az okostelefonod adatait: megmutatja, hogyan ellenőrizd és limitáld azokat az adatokat, amiket a telefonod megoszt a világgal

Hogyan hozd rendbe a közösségi oldal profilodat: néhány nagyszerű ötletet kaphatsz ahhoz, hogyan állítsd be az adatvédelmi és biztonsági beállításokat a közösségi média fiókodban. Ha van szervezeti facebook oldalatok, azt is érdemes átnézni ilyen szemmel.

Azzal kapcsolatban is nyújt konkrét tippeket a Data Dety Kit, hogy hogyan tudod „méregteleníteni” az okostelefonod adatait:

  1. Módosítsd a készüléked nevét – amennyiben az kicsit is árulkodhat a személyedről.
  2. Töröld a helymeghatározási lábnyomaidat – kapcsold ki készülékeden a tartózkodási helyedet, nézd át az egyes alkalmazásaid engedélyeit is és kapcsold ki a helymeghatározási szolgáltatásokat.
  3. Tegyél rendet az alkalmazásaid között – töröld azokat az alkalmazásokat, amelyeket nem használsz.
  4. Töröld a címkéket (’tag’-eket) magadról és másokról – a posztokról és fotókról való ’kitaggeléssel’ is jelentősen csökkentheted a rólad elérhető információ mennyiséget.

A nonprofit.hu Tudástárban a digitális biztonság kurzusból egy másik részletet is elolvashatsz, ami az “Biztonsági terv készítéséről” szól. Ha pedig többet szeretnél tudni arról, hogy miképp lehetsz biztonságban az online térben, végezd el az ingyenesen elérhető kurzust ITT! További kapcsolódó tartalmakat is olvashatsz a Hive Mind blogoldalán, például a kiberhigiéniáról is.

A Hive Mind egy új online platform, ahol a digitális biztonságról, az álhírek és a félretájékoztatás elleni küzdelemről, a pozitív narratívák erősítéséről tanulhatsz. A saját időbeosztásodban és tempódban végezhetsz ingyenes online kurzusokat, hogy megismerd az alapfogalmakat és tippeket kapj, amelyeket aktivista vagy civilszervezeti munkádban hasznosíthatsz. Az elérhető anyagok segítenek, hogy biztonságos digitális környezetben dolgozz, és hatékonyan szólítsd meg meglévő és új közösségedet. Tarts velünk, kapcsolódj be! A Hive Mind a TechSoup Europe vezetésével jött létre, magyar szakmai partnere a NIOK Alapítvány. 

Regisztrálj, és végezd el a teljes kurzust itt!