Ha valamit megtanultunk a járványnak köszönhetően, akkor az az, hogy mennyire fontos részei az életünknek az alapvető, mindennapos higiéniai szokások, és milyen jelentős védelmet nyújtanak több millió baktérium és vírus ellen. Tudtad, hogy talán pont ez a viselkedés korábban már „mentett meg” minket kórokozóktól, talán magától a COVID-19-től is?

Bár az alapvető higiéniai szokások csak egy bizonyos szintig nyújtanak védelmet, a rendelkezésre álló bizonyítékok túlnyomóan arra utalnak, hogy ezek előnyei meghaladják a mindennapos kézmosás, fertőtlenítés, zuhanyzás és egyéb tevékenységek enyhén frusztráló sorozatának hátrányait. Ezek ugyanis csak a napi rutin részei. Miért társítjuk tehát a „kibervilágot” alapvető, józanésszel végzett gyakorlatokkal, például a fog- és kézmosással?

A kiberhigiénia alapvető, mindennapos lépéseket és eljárásokat jelent, amelyeket a technológia használata során alkalmazunk, a közegészségügyi higiénia fogalmához hasonló módon. A kiberhigiénia részeként bizonyos műveleteket a mindennapos életünk részévé kell tennünk, és követnünk kell a kiberbiztonsági szakértők, intézmények és szervezetek által ajánlott eljárásokat. Ezek az egyszerű lépések hasonlóak a kéz- vagy a fogmosáshoz: az online fiókok jelszavainak rendszeres megváltoztatásának, valamint a nem használt fiókokból való kijelentkezésnek, illetve ezek törlésének ösztönös folyamattá kell válnia.

Átfogó kiberhigiéniai rutinra nincs még definíció, azonban számos intézmény (például az ENISA, az Európai Unió kiberbiztonsági ügynöksége, valamint a CISA, az Egyesült Államok kiberbiztonsággal és infrastruktúrával foglalkozó biztonsági ügynöksége) kiáll az alapvető kiberhigiéniai eljárások mellett, amelyeket a magánéletünk mellett az üzleti és az állami szektorban is alkalmaznunk kell.

 

Mik tehát azok a gyakori, könnyen elsajátítható kiberhigiéniai lépések és eljárások, amelyeket azonnal alkalmazhatunk? Íme öt, privát felhasználóknak szánt alapvető szokás, amelyek kis- és középvállalkozásokban is hasznosíthatók.

Ne feledd, hogy bár a személyes higiéniához hasonlóan a kiberhigiénia is megvédhet a gyakori vírusoktól, „baktériumoktól”, és egyéb fenyegetésektől, nem helyettesíti a teljes mértékben személyre szabott kiberbiztonsági programot, amelynek nemcsak a kiberhigiéniai eljárások képezik részét, hanem az esetleges fertőzések „ellenszere” is!

1. Ürítsd ki a kukát – töröld a felesleges szoftvereket és biztonsági másolatokat!

A régi zöldségek nemcsak megbüdösödnek idővel, hanem betegségeket is terjeszthetnek, ha nem foglalkozol velük. Nagyjából így van ez a régi biztonsági mentésekkel és „alvó” szoftverekkel is, amelyek rajta maradnak a számítógépen, laptopon vagy telefonon. Bár a régi biztonsági mentések általában biztonságosak (különösen megfelelő titkosítás mellett), ha már nincs valós hasznuk, érdemes törölni őket. Ha egy biztonsági rés sebezhetővé teszi a másolatokat (amennyiben a felhőben vannak), azok jelentős károkat okozni képes információmennyiséggel szolgálhatnak a támadónak a rendszereidről és fiókjaidról.

A nem használt szoftverek (különösen asztali gépeken) általában szintén biztonságosan megmaradhatnak, azonban előfordult már olyan eset, amikor támadók elavult szoftverek régi biztonsági hibáit kihasználva voltak képesek hozzáférni a rendszerhez. Ezért érdemes egyszerűen kijelentkezni, és törölni a már biztosan nem használt fájlok és szoftverek helyi példányait.

2. Töltsd fel a gyógyszeres szekrényt – ütemezz biztonsági mentéseket!

A világ legtöbb részén ajánlott gyakori antibiotikumokból, gyulladáscsökkentőkből és egyéb gyógyszerekből álló csomagot tartani otthon. Ezt a hozzáállást kell követni a kiberbiztonság terén is – rendszeresen biztonsági mentést készíteni, akár a felhőben (félig automata módon), akár régebbi módszerekkel – pendrive-okkal, DVD-kkel és hasonlókkal. A legfontosabb, hogy az igényeidnek megfelelő biztonsági mentési módszert válassz.

Amikor tehát a legközelebb feltörik az online adataidat vagy a laptopodat egy ransomware-rel, gondoskodj arról, hogy „egészséges” mennyiségben készíts biztonsági másolatokat, így minimalizálhatod a károkat, és egy valóságos válság helyett unalmas helyreállítási folyamattá szelídítheted a problémát.

3. Szellőztess, és takarítsd le az ajtókat és ablakokat – változtasd meg a jelszavaidat és PIN-kódjaidat, méghozzá gyakran!

...

Amennyiben kíváncsi vagy a cikk folytatására, azt ide kattintva tudod végigolvasni a Hive Mind oldalán.